Ovenruimte


Na afloop van de afscheidsdienst wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Met een aantal nabestaanden (maximaal 15 personen) kunt u de overledene begeleiden naar de ovenruimte en aanwezig zijn bij de invoer van de kist in de oven. Had u een afscheidsdienst in Andante Café of Grand Café Ode, dan kunt u de kist met de overledene al wandelend door de tuin begeleiden naar de ovenruimte.

Voordat de kist in de oven wordt geplaatst, wordt aan de hand van de bijgevoegde wettelijke documenten door een medewerker de identiteit van de overledene gecontroleerd en wordt een vuurvast identiteitssteentje op de kist gelegd waarop het crematienummer staat vermeld.

Het crematieproces duurt ongeveer 75 minuten. Na de crematie wordt de as uit de oven gehaald.
Het is wettelijk vastgelegd dat de as van een overledene één maand in het crematorium bewaard moet worden. Gedurende die maand mag de as dus niet verstrooid, bijgezet of meegegeven worden aan nabestaanden.

Soms komt het voor dat er na de crematie (edel)metaal achterblijft, dat wordt apart bewaard en één keer per jaar opgehaald bij alle crematoria in Nederland. De opbrengst van het (edel)metaal gaat via het Dr. C.J. Vaillantfonds naar diverse goede doelen.