Agenda


Programma 2019

Agenda

Door het hele jaar heen organiseert Crematorium Tilburg bijeenkomsten voor nabestaanden over verlies, uitvaart en rouwverwerking: bijeenkomsten  in Andante Café en Grand Café Ode, lezingen i.s.m. het netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant, Wereldlichtjesdag en de jaarlijkse Lichtjesavond in het Afscheidspark van Crematorium Tilburg.

Andante Café is een aantal zondagen in het jaar van 12.00 tot 17.00 uur geopend voor een moment van bezinning of het delen van ervaringen met anderen. Op deze dagen bent u van harte welkom voor een kopje/thee of koffie voor of na uw bezoek aan onze tuinen.  Van 13.00 tot 16.00 uur is er een bijeenkomstgeorganiseerd door een lid van het netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant.

Kijk hieronder voor de komende bijeenkomsten. U kunt ook de speciale folder met het programma 2019 bekijken.

De facetten van rouw – Andante Café

zondag 10 februari, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Deze interactieve lezing gaat over de theorie achter rouw, zoals: soorten gevoelens die er zijn, verschillende manieren van rouw, rouwverschillen tussen mannen en vrouwen en de verschillende rouwfases. Welke voorbeelden heb je met rouw in je ouderlijk gezin? Wat zijn jouw oplaadmomenten? Hoe belangrijk zijn deze? Hoe boor je je netwerk aan?
Over al deze vragen gaat verliestherapeut Anneke van Spaandonk met u in gesprek. Daarnaast geeft zij voorbeelden uit de praktijk en krijgt u opdrachten om meer inzicht te krijgen in hoe u hiermee om kunt gaan.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: a.spaandonk@tele2.nl / 06 24157017

Botte Pech, de voorstelling – Theater / lezing

woensdag 13 februari, 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
locatie: Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

In het voorjaar van 2019 organiseert Crematorium Tilburg en omstreken i.s.m. het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant, drie lezingen over sterven, verlies & rouw. Dit is de eerste lezing i.c.m. theater.
De voorstelling ‘Botte Pech’ van Anita Maas en Marij Coolen gaat over de zoektocht van alle betrokkenen bij iemand die ongeneeslijk ziek is. Van de directe omgeving, van de zorgprofessionals en van de zieke zelf. Zij vraagt zich af hoe ze haar toekomst vorm geeft, wil gewoon meedoen en is bovenal mens. Ze stuit op obstakels én mooie intense momenten. Is nog dezelfde persoon als vóór de diagnose, maar tegelijkertijd niet meer. Ze móét genieten en loslaten om elke dag te laten tellen in haar nog korte leven. Mensen om haar heen sparen haar vaak voor hun pijn of verdriet, waardoor ze buitenspel komt te staan. Ook krijgen ‘normale’ gespreksonderwerpen een andere lading.
Deze bijzondere voorstelling zal confronteren en pijn doen, maar u zult ook lichtheid en humor ervaren. Botte Pech maakt u bewust van de individuele processen die spelen wanneer iemand ongeneeslijk ziek is. De boodschap is dat je nog steeds mee kunt doen en iets kunt betekenen. In combinatie met dialogen ontstaat er een uitwisseling die u inzicht geeft in de impact van kanker en ongeneeslijk ziek zijn.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: info@zmbr.nl / 013 4657355

Goed voorbereid op je laatste reis. Fabels & feiten over de uitvaart – Andante Café

zondag 10 maart, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Voor een willekeurige vakantie struinen we het hele internet af en vergelijken we de vele opties die er zijn. Maar voor het voorbereiden van die allerlaatste reis zijn velen toch nog aarzelend. Terwijl het zoveel rust kan geven om de uitvaart voor te bereiden op een van tevoren gekozen moment. Wat regel je allemaal van tevoren en wat laat je over aan nabestaanden? Wat is er allemaal mogelijk? Wat zijn fabels, wat zijn feiten?
Tijdens deze interactieve middag begeleiden Lowie van Gorp en Harriet van der Vleuten, die allebei een kleinschalige uitvaartonderneming in de regio Tilburg hebben, u bij het beantwoorden van deze vragen.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: harriet@harrietvandervleuten.nl / 013 5920048 of lowie@vangorpuitvaartzorg.nl / 0416 8514

Be-LEEF-ing: Van diepe pijn tot het volle leven – Theater /lezing

woensdag 13 maart, 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
locatie: Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

In het voorjaar van 2019 organiseert Crematorium Tilburg en omstreken i.s.m. het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant, drie lezingen over sterven, verlies & rouw. Dit is de tweede lezing.
Het lijkt een foute film. Als moeder van een dochter van nog geen jaar sta je aan het graf van je grote liefde. Heidi van den Hout en Mariska van Veenen werden jong weduwe en vonden beide een nieuwe grote liefde. Met humor, eigenwijsheid en relevante theoretische informatie vertellen ze over hun leven, via de weg van de diepe pijn weer terug naar het volle leven. Ze gaan op zoek naar wat hen weer tot leven bracht: de belofte aan hun dochter? Dansen? Humor? Seksualiteit? De tweede pubertijd? Een interactieve lezing, een be-LEEF-ing!
Mariska verloor in 2009 haar man na een kort ziekbed en is in haar werk als trainer, acteur en coach gespecialiseerd in thema’s rondom verlies en rouw. Heidi verloor haar eerste grote liefde in 2007. Zij werkt als coach, docent, trainer en inspirator tot persoonlijke groei.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: info@zmbr.nl / 013 4657355

Over zorg, compassie en menselijkheid – Lezing

woensdag 10 april, 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
locatie: Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

In het voorjaar van 2019 organiseert Crematorium Tilburg en omstreken i.s.m. het Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant, drie lezingen over sterven, verlies & rouw. Dit is de derde lezing.
Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en gespecialiseerd in palliatieve zorg. Hij schreef columns over zijn werk in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, die gebundeld werden in het boek ‘Slotcouplet’. Slotcouplet is een ontroerende ode aan de zorg. Sanders columns laten zien dat een eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt: “Geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten”. (De columns van Sander de Hosson zijn te lezen op: www.agora.nl)
In deze lezing gaat hij in op de palliatieve zorg: hoe zorgen we ervoor dat patiënten met een ongeneeslijke ziekte tot het laatste moment zo optimaal mogelijk behandeld worden? En wat doet het eigenlijk met zorgverleners zelf? Een van zijn uitspraken is: “Als je weet dat overleven er niet in zit, dan is het mijn taak – en die is minstens zo belangrijk – om te zorgen voor een zo goed mogelijke dood”. Een avond over zorg, compassie en menselijkheid.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: info@zmbr.nl / 013 4657355

Hoe doe je dat, kinderen ondersteunen bij een groot verlies? – Andante Café

zondag 14 april, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Rouwcoach Ellen Dreezens en rouwtherapeut Karin Spapens richten zich deze middag op volwassenen die een rouwend kind begeleiden. Hoe doe je dat op een goede manier? Hoe laat je alle regeltjes los en sluit je aan bij wat dit kind nodig heeft? Hoe vind je de taal die past bij dit grote verlies?
Ellen en Karin vertellen over de wijze waarop kinderen rouwen en hoe volwassenen hen daarbij kunnen steunen. Naast de ouders kunnen dat bijvoorbeeld een leerkracht, oom, oma of vriendin van mama zijn. Ellen schreef hiervoor ‘Doorleefboek’, een praktisch werkboek voor kinderen die rouwen, en ‘Meeleefboek’, een informatief boek voor de volwassene die een kind wil bijstaan. In deze lezing delen zij praktische tips en zetten ze u aan het denken over hoe u zelf met rouw omgaat.Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: karin@verliesbegeleidingdezeester.nl / 06-30360877

De kunst van het rouwen  – Andante Café

zondag 8 september, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Je bent in de rouw en er gebeuren allerlei dingen. Je kunt je niet goed concentreren, je hebt het koud en je hebt er geen zin meer in. Je herkent jezelf op sommige momenten niet meer. Alles voelt rauw.
Deze middag gaat u samen met psycholoog en rouwbegeleider Daniëlle Burgmans op zoek naar balsem voor de ziel. In de vorm van kunst waarin u herkenning vindt, waarin u kunt verdwalen en die troost kan bieden. Wat u mee naar huis neemt, is de ervaring van schoonheid als troost en een eigen gedicht.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: danielle@aagjepsychologen.nl / 06 12076526

Herinner-concert – Andante Café

Zondag 13 oktober, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
Locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Muziek zegt meer dan 1.000 woorden. Een lied kan een herinnering oproepen, een herinnering aan iemand die je mist. Tijdens deze bijzondere middag geven Leonie van Son en Anneke Naaijkens-Doek een persoonlijk en intiem concert met liedjes die vooraf door het publiek gekozen zijn.
U kunt voor dit concert een lied aanmelden waarmee u graag een overleden dierbare wilt herinneren (uiterlijk 27 september, o.v.v. titel, uitvoerend artiest, naam van degene die u wilt gedenken). We raden u aan zich tijdig aan te melden, omdat er maximaal 8 liederen gespeeld worden. Ook als u alleen wilt komen luisteren, verzoeken wij u zich uiterlijk 9 oktober aan te melden.
Leonie werkt als muziektherapeut op de psychiatrische afdeling van het Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom en begeleidt daar o.a. een groep over omgaan met verlies. Anneke werkt als muziek- en rouwtherapeut binnen haar praktijk Più Mosso in Tilburg waar zij kinderen en volwassenen begeleidt die te maken hebben met ernstige ziekte, sterven en rouw.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: info@piumosso.nl

Lichtjesavond in het Afscheidspark

2 november, 18.00 – 20.00 uur
locatie: Afscheidspark Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

Lichtjesavond is een sfeervolle herinneravond, een ritueel dat u dichter bij de herinneringen aan uw overleden partner, kind, familielid of vriend brengt. U staat stil bij degene die u heeft achtergelaten en u kunt een kaars aansteken op een voor u dierbaar plekje in de tuinen van het crematorium. De paden langs de strooivelden zijn verlicht met lichtjes en op diverse plaatsen in de urnentuinen staan vuurkorven. Daarnaast klinkt passende muziek in de tuinen en biedt het crematorium u koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein aan.
De toegang is gratis en u hoeft zich niet aan te melden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Crematorium Tilburg (info@crematoriumtilburg.nl of 013 4686204).

Dialooggesprek over ‘Leven met de dood’ – Andante Café

zondag 10 november, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Ondanks dat voor het eerst sinds 10 jaar geen ‘Tilburg in dialoog’ wordt georganiseerd, houden wij de traditie in ere en gaan we ook dit jaar bij Crematorium Tilburg met elkaar in gesprek over het thema ‘Leven met de dood’. De dood is een gevoelig onderwerp, want niets raakt ons zo en maakt zoveel los. Tegelijkertijd vinden we het vaak erg moeilijk om er met anderen over te praten.
Tijdens de dialooggesprekken gaat u met 6 tot 8 deelnemers in gesprek. Hierbij staat het zonder oordeel luisteren naar elkaar en het delen van ervaringen voorop. Of u jong bent of oud, al eens iemand van heel nabij verloren hebt of niet, u bent van harte welkom. De dialogen worden net als voorgaande jaren geleid door de Tilburgse filosofe en auteur Ineke van Pelt en door Rob van Tilburg, ritueel begeleider bij Monuta Tom van Dijk.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: rvantilburg@monuta.nl

Wereldlichtjesdag 2019

zondag 8 december, 19.00 – 20.30 uur (inloop: 18.30 uur)
locatie: Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

Mensen over de hele wereld steken om 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Zo ook bij Crematorium Tilburg. Tijdens een viering voor jong en oud worden overleden kinderen herdacht met woorden, beelden, rituelen en (live) muziek. Een belangrijk onderdeel is het noemen van de namen van de overleden kinderen en het tonen van hun foto’s op een scherm. Wilt u een kind herdenken met foto en/of naamsvermelding, geeft u dit dan bij aanmelding aan (uiterlijk 4 december).
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: info@crematoriumtilburg.nl