Agenda


Programma 2019

Agenda

Door het hele jaar heen organiseert Crematorium Tilburg bijeenkomsten voor nabestaanden over verlies, uitvaart en rouwverwerking: bijeenkomsten  in Andante Café en Grand Café Ode, lezingen i.s.m. het netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant, Wereldlichtjesdag en de jaarlijkse Lichtjesavond in het Afscheidspark van Crematorium Tilburg.

Andante Café is een aantal zondagen in het jaar van 12.00 tot 17.00 uur geopend voor een moment van bezinning of het delen van ervaringen met anderen. Op deze dagen bent u van harte welkom voor een kopje/thee of koffie voor of na uw bezoek aan onze tuinen.  Van 13.00 tot 16.00 uur is er een bijeenkomstgeorganiseerd door een lid van het netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant.

Kijk hieronder voor de komende bijeenkomsten. U kunt ook de speciale folder met het programma 2019 bekijken.

De kunst van het rouwen  – Andante Café

zondag 8 september, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Je bent in de rouw en er gebeuren allerlei dingen. Je kunt je niet goed concentreren, je hebt het koud en je hebt er geen zin meer in. Je herkent jezelf op sommige momenten niet meer. Alles voelt rauw.
Deze middag gaat u samen met psycholoog en rouwbegeleider Daniëlle Burgmans op zoek naar balsem voor de ziel. In de vorm van kunst waarin u herkenning vindt, waarin u kunt verdwalen en die troost kan bieden. Wat u mee naar huis neemt, is de ervaring van schoonheid als troost en een eigen gedicht.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: danielle@aagjepsychologen.nl / 06 12076526

Lezing Geert Kimpen ‘De TomTom van je ziel’

woensdag 25 september, 19.30 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Stel je voor dat je ziel zich niet in jezelf bevindt, maar boven je hangt, als een alwetend veld met de kennis van alles uit je leven: wat was, is en zal komen. Een bron van eeuwige kennis, die je te allen tijde kan raadplegen. Zou je dan je leven zoals het zich voltrekt niet vanuit een totaal ander perspectief zien? Zou je dan niet je zielenliefde op een heel andere manier kunnen herkennen dan met de gebrekkige zintuigen die je hier op aarde tot je beschikking hebt? Maar hoe kan je contact met je ziel maken als je haar niet voelt en niet eens zeker weet of je in haar gelooft?
Duik samen met Geert Kimpen in de diepe wijsheden van het oude India om naar je ziel te leren luisteren, die als een wanhopige boordcomputer al je hele leven lang verbinding met je probeert te maken. Laat je meeslepen door zijn verhalen, gedrenkt in mystiek, wijsheid en inzichten, in een bad van relativering, humor en herkenbare situaties. Geert Kimpen (1965) is een begenadigd spreker die op een toegankelijke manier het mystieke bespreekt. Met een achtergrond als theaterregisseur en -schrijver weet hij ideeën en gevoelens op een heldere manier over te brengen. Tegelijkertijd is hij een succesvol schrijver en columnist (Vier, Happinez) die slaagde door zijn dromen na te jagen. In zijn werk belicht hij dan ook het stap voor stap worden wie je écht wilt zijn, vaak gecombineerd met een spirituele dimensie.
Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van Crematorium Tilburg en Monuta Tom van Dijk. Toegang en thee/koffie zijn gratis. U kunt gratis plaats(en) reserveren door een e-mail te sturen aan info@monutatomvandijk.nl of te bellen met 013-822 65 27.

Herinner-concert – Andante Café

Zondag 13 oktober, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
Locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Muziek zegt meer dan 1.000 woorden. Een lied kan een herinnering oproepen, een herinnering aan iemand die je mist. Tijdens deze bijzondere middag geven Leonie van Son en Anneke Naaijkens-Doek een persoonlijk en intiem concert met liedjes die vooraf door het publiek gekozen zijn.
U kunt voor dit concert een lied aanmelden waarmee u graag een overleden dierbare wilt herinneren (uiterlijk 27 september, o.v.v. titel, uitvoerend artiest, naam van degene die u wilt gedenken). We raden u aan zich tijdig aan te melden, omdat er maximaal 8 liederen gespeeld worden. Ook als u alleen wilt komen luisteren, verzoeken wij u zich uiterlijk 9 oktober aan te melden.
Leonie werkt als muziektherapeut op de psychiatrische afdeling van het Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom en begeleidt daar o.a. een groep over omgaan met verlies. Anneke werkt als muziek- en rouwtherapeut binnen haar praktijk Più Mosso in Tilburg waar zij kinderen en volwassenen begeleidt die te maken hebben met ernstige ziekte, sterven en rouw.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: info@piumosso.nl

Lichtjesavond in het Afscheidspark

2 november, 18.00 – 20.00 uur
locatie: Afscheidspark Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

Lichtjesavond is een sfeervolle herinneravond, een ritueel dat u dichter bij de herinneringen aan uw overleden partner, kind, familielid of vriend brengt. U staat stil bij degene die u heeft achtergelaten en u kunt een kaars aansteken op een voor u dierbaar plekje in de tuinen van het crematorium. De paden langs de strooivelden zijn verlicht met lichtjes en op diverse plaatsen in de urnentuinen staan vuurkorven. Daarnaast klinkt passende muziek in de tuinen en biedt het crematorium u koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein aan.
De toegang is gratis en u hoeft zich niet aan te melden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Crematorium Tilburg (info@crematoriumtilburg.nl of 013 4686204).

Dialooggesprek over ‘Leven met de dood’ – Andante Café

zondag 10 november, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Ondanks dat voor het eerst sinds 10 jaar geen ‘Tilburg in dialoog’ wordt georganiseerd, houden wij de traditie in ere en gaan we ook dit jaar bij Crematorium Tilburg met elkaar in gesprek over het thema ‘Leven met de dood’. De dood is een gevoelig onderwerp, want niets raakt ons zo en maakt zoveel los. Tegelijkertijd vinden we het vaak erg moeilijk om er met anderen over te praten.
Tijdens de dialooggesprekken gaat u met 6 tot 8 deelnemers in gesprek. Hierbij staat het zonder oordeel luisteren naar elkaar en het delen van ervaringen voorop. Of u jong bent of oud, al eens iemand van heel nabij verloren hebt of niet, u bent van harte welkom. De dialogen worden net als voorgaande jaren geleid door de Tilburgse filosofe en auteur Ineke van Pelt en door Rob van Tilburg, ritueel begeleider bij Monuta Tom van Dijk.
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: rvantilburg@monuta.nl

Wereldlichtjesdag 2019

zondag 8 december, 19.00 – 20.30 uur (inloop: 18.30 uur)
locatie: Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

Mensen over de hele wereld steken om 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Zo ook bij Crematorium Tilburg. Tijdens een viering voor jong en oud worden overleden kinderen herdacht met woorden, beelden, rituelen en (live) muziek. Een belangrijk onderdeel is het noemen van de namen van de overleden kinderen en het tonen van hun foto’s op een scherm. Wilt u een kind herdenken met foto en/of naamsvermelding, geeft u dit dan bij aanmelding aan (uiterlijk 4 december).
Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: info@crematoriumtilburg.nl