Agenda


Agenda

Door het hele jaar heen zijn er in de aula’s van ons crematorium bijeenkomsten voor nabestaanden. Op een aantal zondagen is dat tijdens Andante Café. Daarnaast organiseren we ieder voorjaar in samenwerking met het netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant drie lezingen. Ook besteden we aandacht aan Wereldlichtjesdag en in november is er de jaarlijkse Lichtjesavond in de tuinen van Crematorium Tilburg.

Andante Café is een aantal zondagen vanaf 10.30 uur geopend voor een moment van bezinning of het delen van ervaringen met anderen. In 2018 is dit op 14 januari, 4 februari, 11 maart, 8 april, 10 juni en 9 september.

  • U bent welkom voor een kopje/thee of koffie voor of na uw bezoek aan onze tuinen.
  • U bent van 10.45 tot 12.00 uur van harte welkom om deel te nemen aan een dialoog. Een waarderend gesprek waarbij we in een kleine groep luisteren naar elkaars ervaringen en dromen. Kijk voor meer informatie op www.tilburgindialoog.nl.
  • Van 13.00 tot 16.00 uur is er een bijeenkomst voor ieder die dat wil, georganiseerd door een lid van het netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant. Na een inleiding of overdenking over het thema kunt u uw ervaringen met anderen delen. Hieronder staan de bijeenkomsten kort weergegeven.

Niets moet in Andante Café. Aan u de keuze of u actief wilt deelnemen aan de gesprekken of alleen wilt komen luisteren. Toegang en koffie/thee zijn gratis. Klik hier voor het complete programma in 2018. Graag tot ziens!

Alle bijeenkomsten

Andante Café: Goed voorbereid op je laatste reis – fabels & feiten over de uitvaart

zondag 14 januari 2018, 13.00 – 16.00 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
door: Harriet van der Vleuten & Lowie van Gorp
locatie: Crematorium Tilburg, Andante
Voor een willekeurige vakantie struinen we het hele internet af en vergelijken we de vele opties die er zijn. Maar voor het voorbereiden van die allerlaatste reis zijn velen toch aarzelend. Terwijl het zoveel rust kan geven om de uitvaart van tevoren voor te bereiden. Wat regel je allemaal van tevoren en wat laat je over aan nabestaanden? Wat is er mogelijk? Wat zijn fabels, wat zijn feiten?
Tijdens deze interactieve middag begeleiden uitvaartondernemers Lowie van Gorp en Harriet van der Vleuten u bij het beantwoorden van deze vragen.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden: harriet@harrietvandervleuten.nl of 013 5920048, lowie@vangorpuitvaartzorg.nl of 0416 851405.

Andante Café: Rouwen – welke toon is gezet in jullie gezin?

zondag 4 februari 2018, 13.00 – 16.00 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
door: Hellen Tonglet, Anneke Naaijkens-Doek & Buro PO
locatie: Crematorium Tilburg, Andante
Een middag over rouw in gezinnen. Hoe doe je dat met zijn allen? Hoe beleven kinderen en jongeren de dood en hoe rouwen zij? Hoe zorgen jullie er samen voor dat je in contact blijft ondanks dat ieder gezinslid anders rouwt? Deze middag zal informatief zijn, zowel voor ouders als kinderen. Een gedeelte van de middag gaan we aan de slag om met jullie eigen gezin een herinnering vast te leggen. Kom bij voorkeur met het hele gezin. Neem je jonge kinderen mee en vergeet ook je puber(s)niet. Zij zullen hier ook zeker wijzer worden over zichzelf en de ander(en).
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden: hellentonglet@gmail.com of 06 44234196, info@piumosso.nl of 06 81812127

Lezing ‘Praten over het levenseinde’

21 februari 2018, aanvang 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur
door: Rob Bruntink
locatie: Crematorium Tilburg
Lezing door journalist/auteur Rob Bruntink over het belang van tijdig praten over het levenseinde voor jezelf en voor de ander. Klik hier voor meer informatie over deze lezing.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden. U kunt zich aanmelden t/m 20 februari via e-mail info@zmbr.nl.

Andante Café: Als je begrijpt wat ik voel

zondag 11 maart 2018, 13.00 – 16.00 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
door: Anninka Maasdijk
locatie: Crematorium Tilburg, Andante
Bij rouwverwerking is er in het gezin vaak geen openheid voor gesprek. Er zijn simpelweg geen woorden te vinden die het (toekomstig) verlies makkelijker maken. Ieder verwerkt het op zijn manier en vaak in stilte. Vooral kinderen voelen zich vaak ‘verloren’ en alleen in dit proces. Dat is de reden voor het schrijven van het boek ‘Als je begrijpt wat ik voel’. Korte verhalen waarin de lezer wordt meegenomen naar die andere wereld ‘het hiernamaals’ – de andere kant van de afscheiding. Schrijfster Anninka Maasdijk leest een verhaal uit haar bundel voor en nodigt u uit om met elkaar in gesprek te gaan. Want je gevoelens uitspreken en delen is cruciaal voor het rouwproces.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden: info@anandabodhi.nl of 06 144 13 937

Lezing ‘Dood gaan we allemaal’

21 maart 2018, aanvang 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur
door: Margot Verkuylen en Mariska van Veenen
locatie: Crematorium Tilburg
Betrokken, vakbekwaam en met de nodige humor gaan Margot Verkuylen en Mariska van Veenen de dialoog met de zaal aan over hun missie het praten over doodgaan normaler te maken. Klik hier voor meer informatie over deze lezing.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden. U kunt zich aanmelden t/m 20 maart via e-mail info@zmbr.nl.

Andante Café: Moeder zijn zonder je moeder

zondag 8 april 2018, 13.00 – 16.00 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
door: Marjolein Simons
locatie: Crematorium Tilburg, Andante
Moeder zijn zonder je moeder. Er is veel aandacht voor de verhouding tussen moeder en dochter. Echt vreemd is dat niet, want deze relatie is cruciaal voor de manier waarop je je als mens ontwikkelt. Er is tot op heden niet veel aandacht en erkenning voor vrouwen die geen moeder meer hebben. Laat staan voor moeders die geen moeder meer hebben. Tijdens deze bijeenkomst is er ruimte voor herkenning, erkenning en rouwondersteuning.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden: marjolein@moederszondermoeder.nl of 06 29184594

Lezing ‘Krassen op je ziel’

25 april 2018, aanvang 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur
door: Ada de Jong
locatie: Crematorium Tilburg
9 jaar geleden verongelukte het gezin van Ada de Jong tijdens een beklimming van de Mont Dolent. Op slag waren haar man en drie kinderen dood. Ada gaat met de zaal in gesprek over wat er met je gebeurt als de grond onder je bestaan is weggeslagen. Klik hier voor meer informatie over deze lezing.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden. U kunt zich aanmelden t/m 24 maart via e-mail info@zmbr.nl.

Andante Café: Over schuld-, spijt- en schaamtegevoelens na het verlies van een dierbare naaste

zondag 10 juni 2018, 13.00 – 16.00 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
door: Ine van den Heuvel
locatie: Crematorium Tilburg, Andante
Ine vertelt tijdens deze interactieve middag over schuld, spijt en schaamte. Gevoelens die vaak na het verlies van een dierbare tijdens het rouwproces ervaren worden. Ze vertelt over het ontstaan en over de betekenis van deze gevoelens en ook hoe je ermee om kunt gaan. Waardoor er wat meer rust en mildheid kan ontstaan naar jezelf in het rauwe proces van rouwen.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden: contact@orig-ine.nl of 06 19419297

Andante Café: De facetten van rouw

zondag 9 september 2018, 13.00 – 16.00 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
door: Anneke Spaandonk
locatie: Crematorium Tilburg, Andante
Deze interactieve lezing gaat over de theorie achter rouw, zoals soorten rouwgevoelens, verschillende rouw manieren, rouwfases en het verschil bij rouw tussen mannen en vrouwen. Welke voorbeelden van rouw heb je binnen jouw ouderlijk gezin? Wat zijn jouw oplaadmomenten? Hoe belangrijk zijn deze? Hoe boor je je netwerk aan? Over al deze vragen gaat Anneke met u in gesprek. Daarnaast geeft zij praktijkvoorbeelden en opdrachten om meer inzichten te krijgen in hoe je hier zelf mee om kunt gaan.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden: a.spaandonk@tele2.nl of 06 24157017

Lichtjesavond 2018

2 november (Allerzielen), 18.00 – 20.00 uur
locatie: tuinen Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

Andante Café: Tilburg in dialoog – een nacht in het crematorium

zaterdagavond 10 november (vanaf 21.00 uur) tot zondag 11 november (tot 12.00 uur)
door: Ineke van Pelt & Rob van Tilburg
locatie: Crematorium Tilburg, Andante
Een begraafplaats en een crematorium zijn plekken waar de meeste mensen eigenlijk liever niet komen. Laat staan dat we er zouden willen blijven slapen. Maar waarom eigenlijk niet? Tijdens de 10e editie van de Week van de Dialoog in Tilburg bieden wij u de unieke mogelijkheid om samen met de andere deelnemers te overnachten in het crematorium. Tijdens het ontbijt de volgende morgen gaan we met elkaar in gesprek over wat deze overnachting met ons gedaan heeft. Hierbij staat het zonder oordeel luisteren naar elkaar voorop. De dialogen worden geleid door de Tilburgse filosofe en auteur Ineke van Pelt en ritueel begeleider bij afscheid Rob van Tilburg.
De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden: rob@robvantilburg.com of 06143 06565

Wereldlichtjesdag 2018

9 december, aanvang om 19.00 uur
locatie: Crematorium Tilburg
Herdenken van overleden kinderen.