Verstrooiing


Een vorm van bestemmen van de as is verstrooiing. Crematorium Tilburg heeft twee eigen strooivelden, waar – in aanwezigheid van nabestaanden – de as kan worden verstrooid. Als men er voor kiest om niet bij de verstrooiing te zijn, dan vindt de verstrooiing plaats op zee. Om u een indruk te geven hoe dit gaat, Omroep Zeeland maakte een korte reportage. De urnen worden bij ons crematorium opgehaald door dezelfde man als in deze reportage te zien is.
Als u dat wilt kan het crematorium ook zorgen voor verstrooiing op zee per vliegtuig of schip in aanwezigheid van nabestaanden.

Verstrooiing is een ritueel waarbij de nabestaanden kiezen voor “loslaten”. De as van de overledene wordt opgenomen in de natuur en zal op die manier worden opgenomen in de aarde. De strooivelden bij het crematorium worden met respect onderhouden. Het komt soms voor dat we de strooivelden moeten betreden met tuinmachines om het onderhoud zo goed mogelijk uit te voeren.  Wij vragen hier uw begrip voor.

Nabij het strooiveld van het crematorium staat een aantal gedenkmonumenten. Op het glasmonument ‘Memories’ kan op een glasplaatje de naam van de overledene worden geplaatst. Op het herinneringenmonument ‘Stralend Licht’ kunt u een glasplaatje laten zetten met een naam, tekst en/of afbeelding. Dit biedt u een plek om de overledene te herdenken als de verstrooiing plaats vond bij het crematorium of als u geen mogelijkheid hebt om terug te gaan naar de plek van het graf of verstrooiing elders plaats vond.

De kosten voor het glasplaatje zijn € 85,00 en de huur voor het plekje in een van de monumenten kost € 230,00, voor een periode van drie jaar.