"Bijzonder afscheid in de buitenlucht"

De nieuwe Buitenaula Aperto blijkt een mooie aanvulling te zijn op de andere afscheidslocaties van Crematorium Tilburg. Nabestaanden en uitvaartbegeleiders waarderen de prachtige plek midden in het groen. Volgens hen was het daar ook tijdens de warme dagen van de afgelopen weken goed uit te houden.

Eén van hen verwoordde dit als volgt: “Wat een bijzonder afscheid in de buitenlucht! Passend bij de overledene die een echt natuurmens was. Vooral de informele sfeer en de zingende vogels om ons heen, zal ik niet snel vergeten.”

Buitenaula Aperto is van maart tot oktober beschikbaar. Overigens is er ook altijd een binnenruimte beschikbaar voor de gasten, waar bij slecht weer naar uitgeweken kan worden of bijvoorbeeld is te gebruiken voor de condoleance.

Klik hier voor meer informatie over deze buitenaula.

Documentaire ‘Dertien dagen’/In gesprek over sterven

Maandag 23 oktober 2023, 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Documentaire ‘Dertien dagen’
Floor Haak mag dan nog mooie momenten beleven, zijn lichaam is op en hij ziet een verblijf in een verpleeghuis niet zitten. Hij kiest ervoor om te stoppen met eten en drinken. Zijn zoons zorgen dag en nacht voor hem en begeleiden hem in zijn stervensproces. Een ontroerend portret van de laatste 13 dagen van zijn leven.

In gesprek over sterven
Niemand weet vooraf waar hij/zij aan zal overlijden. De ene treft een plotselinge dood, de ander wordt geconfronteerd met een terminale ziekte of zal door ouderdom langzaam voelen dat het lichaam op is. In die laatste twee situaties kunnen vragen ontstaan over hoe dat zou zijn, doodgaan. En misschien ook gedachten hoe het onvermijdelijke sterven aan te gaan. Heb ik iets te kiezen als het gaat om versterven, palliatieve sedatie, euthanasie, niet meer reanimeren? Wat betekent een dergelijke manier van sterven? En hoe, wanneer en bij wie kan ik mijn wensen hierover vast laten leggen?

Na het zien van de documentaire gaan we – onder leiding van Rob van Valderen-Antonissen – in gesprek over het stervensproces en op welke manier wensen hierover kenbaar te
maken. Rob is huisarts in Tilburg en voorzitter van het palliatieve netwerk Midden-Brabant.

Deelname is gratis, wel vragen we je om je vooraf aan te melden via: info@vleutenderix.nl of 013 5920058
Meer info: www.harrietvandervleuten.nl

Bekijk hier het gehele programma van 2023 bij Crematorium Tilburg.

Lichtjesavond in het Afscheidspark

Rob Antens

2 november 2023, 18.00 – 20.00 uur
locatie: Afscheidspark Tilburg, Karel Boddenweg 5

Jaarlijks komen veel mensen naar deze bijzondere herinneravond in het Afscheidspark van het crematorium. Om te wandelen over sfeervol verlichte paden en een kaarsje te branden op een dierbaar plekje. Op diverse plaatsen staan vuurkorven en er klinkt passende muziek.
De Centrale Begraafplaats West die grenst aan het Afscheidspark, is ook te bezoeken tijdens de Lichtjesavond. De begraafplaats is te bereiken via het Afscheidspark of rechtstreeks via de Hoflaan.

Medewerkers van het crematorium serveren koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein.

De toegang is gratis, je hoeft je niet aan te melden.
Locatie: Karel Boddenweg 5, Tilburg, ingang via de poort of via de Hoflaan. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

TLBURGS REQUIEM

Tilburg krijgt een eigen requiem voor orkesten en harmonieën! Dit requiem wordt in opdracht van Crematorium Tilburg gecomponeerd door de Tilburgse componist Ron Antens (www.ronantens.nl). Ron Antens is voornemens een compositie in meerdere delen te schrijven:

  • Piano versie
  • Lied
  • Vijfstemmig instrumentaal
  • Symfonieorkest/harmonie/fanfare

De première van dit bijzondere requiem vindt waarschijnlijk plaats tijdens Lichtjesavond (onder voorbehoud!).

Bekijk hier het gehele programma van 2023 bij Crematorium Tilburg.

Dialooggesprek over 'Leven'

Zondag 5 november 2023, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

Terug van weggeweest! Een dialooggesprek over het leven bij Crematorium Tilburg. Omdat leven en dood of afscheid nemen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wat is voor jou leven? Waarvoor leef jij? Denk je dat er nog ‘iets’ is na de dood? En hoe leef je verder niet zonder, maar ‘anders’ met elkaar?

Deel tijdens een dialooggesprek jouw ervaring met 5 tot 8 andere deelnemers. Hierbij staat het zonder oordeel naar elkaar luisteren voorop. Jong of oud, of je al eens iemand van nabij hebt verloren of niet, je bent van harte welkom.

Ritueelbegeleider Rob van Tilburg (Tom van Dijk Uitvaarten) en de Tilburgse filosofe en auteur Ineke van Pelt zorgen ervoor dat de dialooggesprekken goed verlopen.

Deelname is gratis, wel vragen we je om je vooraf aan te melden via rob@tomvandijkuitvaarten.nl
Meer info vind je op www.tomvandijkuitvaarten.nl

Bekijk hier het gehele programma van 2023 bij Crematorium Tilburg.

Wereldlichtjesdag 2023, Dag van het overleden kind

zondag 10 december 2023, 19.00 – 20.30 uur (ontvangst vanaf 18.30 uur)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Op Wereldlichtjesdag steken mensen over de hele wereld om 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Zo ook bij het Crematorium Tilburg waar we overleden kinderen herdenken met woorden, beelden, rituelen en (live) muziek tijdens een viering voor jong en oud.

Iedereen die een (of meer) overleden kind(eren) wil herdenken, nodigen wij van harte uit deze herdenking bij te wonen. Ouders die zelf een kind verloren hebben, maar ook broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, andere familieleden of vrienden. Het maakt niet uit wat je relatie tot het kind is, hoe oud het geworden is of hoe lang het geleden is dat het kind overleed.

Een belangrijk onderdeel is het noemen van de namen van overleden kinderen en het tonen van hun foto’s. Wil jij een kind herdenken met foto en/of naamsvermelding? Geef dit dan uiterlijk 27 november 2023 aan ons door.

Vanaf 18.30 uur ben je van harte welkom bij Grand Café Ode, één van de locaties in het Afscheidspark van Crematorium Tilburg. Adres: Karel Boddenweg 7. De herdenkingsbijeenkomst begint exact om 19.00 uur met een lichtritueel en duurt tot ongeveer 20.00 uur. Aansluitend is er gelegenheid om nog een kopje koffie/thee te drinken met iets lekkers erbij.

Deelname is gratis, wel vragen we je om je vooraf aan te melden via: info@crematoriumtilburg.nl of 013 4686204

Bekijk hier het gehele programma van 2023 bij Crematorium Tilburg.