Huidige corona-maatregelen Crematorium Tilburg

Welke regels hanteren wij op dit moment?

  • Voor de uitvaartzorg geldt de 1,5 meter maatregel tijdens uitvaarten.
  • Voor uitvaartcentra is het coronatoegangsbewijs niet verplicht gesteld.
  • Op plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, moet een mondkapje gedragen worden. Als men zit, mag het mondkapje af.

Voor Crematorium Tilburg houdt de 1,5 meter maatregel in dat we in onze locaties het volgende aantal gasten (inclusief familie) kunnen ontvangen:

  • Aula Aurora: 60 gasten
  • Aula Atrium: 80 gasten
  • Café Andante: 25 gasten
  • Grand Café Ode: 60 gasten
  • De Huiskamer: 25 gasten

Daarnaast mogen maximaal 4 personen mee naar de ovenruimte.
De basisregels handen wassen, geen handen schudden en bij klachten thuisblijven blijven onverminderd van kracht.

Crematorium Tilburg volgt hiermee de richtlijnen van de overheid, RIVM en de Landelijke Vereniging Crematoria (LVC). Wil je meer informatie over wat dat betekent voor een afscheid bij ons, dan kun je telefonisch contact met ons opnemen. De uitvaartbegeleider is ook op de hoogte van de details over onze werkwijze.

Workshop ‘Grip op leven met rouw’

WORKSHOP ‘Grip op leven met rouw’ • Minjon van Zoest (OverRouw)

zondag 13 februari, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

Doet het verlies van jouw dierbare veel pijn en weet je soms niet wat je met jezelf aan moet? Wil je begrijpen waarom je voelt wat je voelt en de touwtjes weer in handen hebben? Wil je weer léven in plaats van overleven?

Tijdens deze workshop door rouwcoach Minjon van Zoest (OverRouw) krijg je de gelegenheid om jezelf opnieuw te bekijken en te bepalen wat jouw volgende stap zal zijn. Het is een ideale middag om de tijd te nemen voor jouw verlies en hoe je er nu voor staat. Na afloop heb je weer rust in je lijf en je hoofd, tools om in het dagelijks leven te gebruiken en vertrouwen in jouw eigen manier van rouwen. Zo heb je weer de regie over je leven.

Toegang en koffie/thee zijn gratis. Wel verzoeken wij je om je voor deze workshop aan te melden door een e-mail te sturen naar minjon@overrouw.nl
Kijk voor meer informatie over de workshop op: www.overrouw.nl/andante-cafe

Film ‘Dokter Kees’
Over het dilemma van euthanasie bij gevorderde dementie

Woensdag 9 maart 2022
aanvang 19.30 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Een film over de ethische dillema’s van euthanasie bij wilsonbekwaamheid. Maar ook over liefde, verdriet, het los laten van een dierbare en het willen helpen om zijn lijden te laten stoppen. Kees is specialist ouderengeneeskunde en werkt o.a. op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Daar onderzoekt Kees of hij bij Willy, een man met gevorderde dementie, euthanasie mag uitvoeren, ondanks dat Willy hier nu niet meer om kan vragen.

De familie van Willy heeft aangegeven dat hij een euthanasieverklaring heeft en vraagt zich af of dit dan het moment is. Zijn vrouw Kitty en (pleeg)kinderen staan achter zijn wilsverklaring, maar houden veel van hun echtgenoot en vader. Samen met Kees zoeken ze naar wat het beste is voor Willy. Met welke ethische, juridische en persoonlijke dilemma’s krijgt Kees te maken? En hoe gaan Kitty en de kinderen om met de situatie van Willy?

Deze documentaire neemt je mee in een steeds actueler onderwerp. De ‘vrijgevochten babyboomgeneratie’ bereikt nu een leeftijd waarbij ouderdomsziektes als dementie steeds vaker voorkomen. Veel mensen geven aan absoluut niet in deze situatie te willen belanden. Euthanasie bij vergevorderde dementie komt in Nederland bijna niet voor. Omdat er aan alle zorgvuldigheidseisen van de wet moet worden voldaan, is er maar een kleine groep mensen die hiervoor in aanmerking komt en een nog kleinere groep artsen is bereid om de euthanasie ook daadwerkelijk uit te voeren.

Deze documentaire geeft inzicht in de complexiteit van dit dilemma voor zowel arts als familie. Na afloop van de filmvertoning is er een nagesprek met dokter Kees en documentairemaker Jesse van Venrooij.

Deelname en koffie/thee zijn gratis.
Wel verzoeken wij je om je vooraf aan te melden door een e-mail te sturen info@crematoriumtilburg.nl of te bellen naar 013 468 62 04.

Kijk voor meer informatie over de documentaire op: filmmoment.nl/dokterkees/

Lezing ‘Hoe kom ik in mijn kracht na verlies van mijn dierbare’

zondag 20 maart 2022, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

De middag start met een lezing waarin Anneke van Spaandonk (Counseling Innerlijke Kompas) je meeneemt in de verschillende fasen van rouw en hoe je daarmee om kunt gaan. Ze gaat in op hoe je goed voor jezelf kunt zorgen in deze tijd, hulp vraagt aan je omgeving en omgaat met weerstand met de nieuwe situatie. Door middel van interactie worden de deelnemers intensief betrokken bij het onderwerp ‘hoe kom ik in mijn kracht na verlies van mijn dierbare’.

Na de lezing volgen opdrachten om meer inzicht te krijgen in hoe je rouwt en handvatten te krijgen hoe je op een gezonde manier met rouw om kunt gaan.
De therapeutische harpiste Magareth Forrest verzorgt prachtige muzikale intermezzo’s.

Toegang en koffie/thee zijn gratis. Wel verzoeken wij je om je vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar a.spaandonk@tele2.nl of te bellen naar 06 – 24157017.

Lezing ‘Huidhonger - als je alleen bent na verlies van je partner’

LEZING ‘Huidhonger - als je alleen bent na verlies van je partner’ • Esther Cohen en Gemma Boormans

woensdag 20 april 2022, 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Aangeraakt worden, letterlijk en figuurlijk, is een primaire levensbehoefte, in het bijzonder voor mensen die hun partner moeten missen. Uitspreken dat we hiernaar hunkeren lijkt een hoge drempel, terwijl wat je voelt heel normaal is. Tijdens deze lezing gaan journalist Gemma Boormans en levenscoach Esther Cohen in op dit verlangen naar aanraking en lustgevoelens, een kwetsbaar onderwerp, zeker als je in de rouw bent.

Gemma en Esther verloren allebei hun partner. Zij ondervonden aan den lijve wat gemis en verlangen betekent. In hun boek Huidhonger (dat zij overigens al schreven voordat de term huidhonger een begrip werd tijdens de corona lockdown) belichten ze het verlangen naar lichamelijk contact. Voor dit boek spraken zij ook met gescheiden mannen en vrouwen, weduwen en weduwnaars over liefdesverlies en met diverse deskundigen over lust, eenzaamheid en huidhonger.

Deelname en koffie/thee zijn gratis.
Wel verzoeken wij je om je vooraf aan te melden door een e-mail te sturen info@crematoriumtilburg.nl of te bellen naar 013 468 62 04.

Lezing ‘Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen die van je houden’

Manu Keirse Lezing bij Crematorium Tilburg

woensdag 18 mei 2022, 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Klinisch psycholoog Manu Keirse verdiept zich al jaren in het omgaan met rouw en verlies. Hij heeft een groot aantal boeken geschreven, waarin hij helpt om te gaan met rouw. Rouwverwerking is volgens hem niet het juiste woord:

“Je kunt een manier vinden om rouw te overleven, maar verwerken doe je het nooit. Het blijft altijd een deel van jou.”

Veel nabestaanden zijn op zoek naar antwoorden. Manu Keirse spreekt net zo gemakkelijk en begrijpelijk als hij schrijft in zijn boeken.
In zijn lezing deelt hij zijn ervaringen met rouw en verlies. Daarnaast is er alle tijd om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Deelname en koffie/thee zijn gratis.
Wel verzoeken wij je om je vooraf aan te melden door een e-mail te sturen info@crematoriumtilburg.nl of te bellen naar 013 468 62 04.

Open dag

Crematorium 31-05 & 06-06-082

Zondag 26 juni 2022, 11.00 – 16.00 uur
Afscheidspark Tilburg, Karel Boddenweg 5 en 7, Tilburg

Op zondag 26 juni ben je van harte welkom bij Crematorium Tilburg in het Afscheidspark van Tilburg. Je kunt kennismaken met alles wat wij te bieden hebben bij een uitvaart voorafgaand aan een begrafenis of crematie. Ook kunnen wij meer vertellen over wat je met de as kunt doen. Alle ruimtes zijn tijdens de open dag te bezoeken, zoals onze 4 afscheids-/herinnerlocaties met alle voorzieningen op het gebied van muziek, beeld en catering. Daarnaast kun je een kijkje achter de schermen nemen in de ovenruimte en de keuken.

Een wandeling door het Afscheidspark met urnentuinen, strooivelden, columbarium en monumenten is ook mogelijk. Tijdens de open dag zijn medewerkers aanwezig voor tekst en uitleg en zorgen diverse muzikanten voor een prachtige muzikale omlijsting. Speciaal voor kinderen zijn er een aantal activiteiten.

De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Workshop ‘Uitvaren en nalaten - de laatste wensen bespreekbaar’

WORKSHOP ‘Uitvaren en nalaten - de laatste wensen bespreekbaar’

Maandagavond 3 oktober 2022, 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

De dood is geen gemakkelijk onderwerp om met elkaar te bespreken. Toch is het verstandig om er van tevoren over na te denken, het overkomt ons immers allemaal op enig moment. Wat zijn mijn uitvaartwensen? Wie mag er beslissen over mijn zorg als ik dat zelf niet meer kan? Wat wil ik nalaten aan degene die me lief zijn? Heb ik een (levens)testament nodig?

Over deze vragen gaan we met elkaar in gesprek. Nick van den Berg (Daamen, de Kort en van Tuijl Notarissen) en Harriet en Francy (Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten) zorgen voor een inleiding.

Deelname, koffie en thee zijn gratis. Wel verzoeken je je vooraf aan te melden. Dit kan per e-mail (info@harrietvandervleuten.nl) of telefonisch (013 5920048).

Lichtjesavond in het Afscheidspark

2 november 2022, 18.00 – 20.00 uur
locatie: Afscheidspark Tilburg, Karel Boddenweg 5

Lichtjesavond is een sfeervolle herinneravond. Het ritueel van de Lichtjesavond en ‘het feest van alle zielen’ op 2 november kan u dichter bij de herinneringen aan uw overleden partner, kind, familielid of vriend brengen. U staat stil bij degene die u verloren hebt en kijkt vooruit naar wat er nog komen gaat. Uw gevoelens kunt u ervaren in het samen zijn en toch ook alleen. U kunt aanwezig zijn met alles wat er is, de tegenstellingen en overgangen in het leven maken dat deze avond bijzonder zal zijn.

U kunt een kaarsje aansteken op een voor u dierbaar plekje. De paden langs de strooivelden worden verlicht met lichtjes en op diverse plaatsen in het Afscheidspark staan vuurkorven. Daarnaast is in de tuinen muziek te horen en biedt het crematorium u koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein aan.

De toegang is gratis, u hoeft zich niet aan te melden.
Locatie: Karel Boddenweg 5, Tilburg, ingang via de poort of via de Hoflaan. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

De Centrale Begraafplaats West die grenst aan het Afscheidspark, doet ook mee aan de Lichtjesavond. De begraafplaats is te bereiken via het Afscheidspark of rechtstreeks via de Hoflaan.

Kijkt u ook eens op: www.stervenenrouw.nl of  www.begravenintilburg.nl

Lezing ‘Tussenland - over leven met de dood in je schoenen’

Lezing Tussenland door Jannie Oskam.16 jan 2022

Locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

Deze lezing gaat niet door op 16 januari, we hopen Jannie Roskam op een later moment in het jaar te ontvangen. Zodra er een nieuwe datum bekend is, zullen we dat op deze site vermelden.

Wie niet meer kan genezen, komt terecht in ‘Tussenland’: een overgangsgebied tussen leven en dood waarin je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. In haar boek Tussenland, over leven met de dood in je schoenen schrijft Jannie Oskam over wat haar overkwam nadat bij haar in 2019 uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. Haar ervaringen verweeft ze met verhalen van ‘medereizigers’, zorgprofessionals en andere experts.

Tijdens deze lezing vertelt Jannie over haar reis door Tussenland, over haar vragen en dilemma’s en de belangrijke rol die palliatieve zorgverleners hierbij speelden. Veel mensen denken dat palliatieve zorg alleen bedoeld is voor de laatste weken van het leven. Jannie maakt duidelijk dat niets minder waar is.

Uitgebreide informatie over deze lezing vind je hier.

Deelname, koffie en thee zijn gratis. Wel verzoeken we je je vooraf aan te melden via info@crematoriumtilburg.nl of 013 4686204