Lezing 'De Glimlachtest' - Doe het eens anders

woensdag 23 september 2020, aanvang 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur)
locatie:  één van de locaties in het Afscheidspark van Tilburg en omstreken, Karel Boddenweg 5 en 7, Tilburg

Deze lezing zou eigenlijk gehouden worden op 11 maart, maar is uitgesteld naar 23 september. Mocht u zich aangemeld hebben voor 11 maart, dan dient u zich opnieuw aan te melden voor 23 september.

Jaap Bressers (1983) laat u tijdens zijn lezing zien hoe u op uw manier het verschil kunt maken en daarvoor hoeft u zeker niet hard(er) te gaan werken. Doe de glimlach-test: gaan uw mondhoeken krullen van wat u doet? Dan kunt u ook de meeste toegevoegde waarde leveren. Gewoon door anders te kijken en te doen. Doorbreek het bekende ‘We doen het altijd zo’. Want door op routine te blijven draaien, is er geen ruimte om te kijken naar hoe u op een simpele manier waarde kunt toevoegen. Doe het eens anders. Niet omdat de oude manier verkeerd was, maar misschien omdat het in de huidige tijd wel beter, leuker of met meer toegevoegde waarde kan.

Jaap Bressers heeft van jongs af aan een doel: alles uit het leven halen. Aanvankelijk doet hij dat door het liefst zo hard mogelijk te werken om zijn droom te verwezenlijken: topmanager worden na zijn studie Internationaal Management. Op zijn 21e verandert alles. Een frisse duik in zee loopt uit op een hoge dwarslaesie. Na een zware revalidatieperiode besluit Jaap zijn leven een totaal andere draai te geven.

In 2020 organiseert Crematorium Tilburg en omstreken i.s.m. het Netwerk Palliatieve Zorg MiddenBrabant, drie lezingen over sterven, verlies & rouw. De lezingen hebben als doel nabestaanden, hulpverleners en andere belangstellenden te informeren over de enige zekerheid die een mens heeft: doodgaan. Download hier de flyer met de drie lezingen.

Praktische informatie

  • Deelname aan de lezingen is gratis
  • U dient zich aan te melden om verzekerd te zijn van een zitplaats
  • U kunt zich aanmelden tot en met de dag vóór de lezing. Aanmelden kan via e-mail: info@zmbr.nl.
  • Meer informatie? Bel 013 465 73 55
  • De lezingen worden gehouden in één van onze locaties in het Afscheidspark van Tilburg en omstreken (Karel Boddenweg 5 en 7, Tilburg)

De kunst van het rouwen - Andante Café

zondag 11 oktober, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5

Je bent in de rouw en er gebeuren allerlei dingen. Je kunt je niet goed concentreren, je hebt het koud en je hebt er geen zin meer in. Je herkent jezelf op sommige momenten niet meer. Alles voelt rauw.

Deze middag gaat u samen met psycholoog en rouwbegeleider Daniëlle Burgmans op zoek naar balsem voor de ziel. In de vorm van kunst waarin u herkenning vindt, waarin u kunt verdwalen en die troost kan bieden. Wat u mee naar huis neemt, is de ervaring van schoonheid als troost en een eigen gedicht.

Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden: danielle@aagjepsychologen.nl / 06 12076526

Lezing ‘Over verlies dat de tijd in tweeën breekt’ - Verhalen die een brug slaan naar troost en hoop

woensdag 28 oktober 2020, aanvang 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur)
locatie:  één van de locaties in het Afscheidspark van Tilburg en omstreken, Karel Boddenweg 5 en 7, Tilburg

In de zomer van 2016 kwam de liefde van spreker, coach en actrice Geerteke van Lierop door verdrinking om het leven. Een onverwachte dood die haar blik op het leven en de tijd voorgoed veranderd heeft. In haar goed ontvangen debuut ‘Een zee van glas’ beschrijft ze hoe de tijd stil kwam te staan na dit verlies en de grote levenskracht die erop volgt.

Het verdriet biedt paradoxaal genoeg ook nieuwe kansen. In verlies schuilt onverwachte schoonheid. Toevallige ontmoetingen met vreemden geven haar het gevoel niet alleen te zijn. Kunst toont de kracht van de verbeelding en biedt haar kans op een nieuw perspectief.

Ook laat Geerteke zien dat onze omgang met de dood vaak ongemakkelijk is, terwijl verlies onlosmakelijk verbonden is met het leven. Zo krijgt rouw niet de ruimte en aandacht die het nodig heeft.

‘Geerteke opent met ‘Een zee van glas’ je blik naar mensen in verdriet. Het is een uitnodiging om stil te staan bij hoe je een mens voor mensen kunt zijn in de donkere uren van het leven.’
Manu Keirse, emeritus hoogleraar verlies KU Leuven

In het voorjaar van 2020 organiseert Crematorium Tilburg en omstreken i.s.m. het Netwerk Palliatieve Zorg MiddenBrabant, drie lezingen over sterven, verlies & rouw. De lezingen hebben als doel nabestaanden, hulpverleners en andere belangstellenden te informeren over de enige zekerheid die een mens heeft: doodgaan. Download hier de flyer met alle lezingen.

Praktische informatie

  • Deelname aan de lezingen is gratis
  • U dient zich aan te melden om verzekerd te zijn van een zitplaats
  • U kunt zich aanmelden tot en met de dag vóór de lezing. Aanmelden kan via e-mail: info@zmbr.nl.
  • Meer informatie? Bel 013 465 73 55
  • De lezingen worden gehouden in één van onze locaties in het Afscheidspark van Tilburg en omstreken (Karel Boddenweg 5 en 7, Tilburg)

Fotografie: Anneke Hymmen

Corona-proof Lichtjesavond in het Afscheidspark

2 november, 18.00 – 20.00 uur
locatie: Afscheidspark Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5

In het Afscheidspark van Crematorium Tilburg aan de Karel Boddenweg 5 is op maandag 2 november een speciale Corona proof Lichtjesavond.  De organisatie is in handen van Crematorium Tilburg. Belangstellenden kunnen van 18.00 tot 20.00 uur door het park wandelen en kaarsen branden bij de columbaria, strooivelden en urnengraven van hun dierbaren.
Lichtjesavond is ieder jaar een troostrijke avond, dit jaar in het bijzonder. De afgelopen periode zijn door het Corona virus veel mensen overleden, voor veel nabestaanden een afschuwelijke tijd waarin op een heel andere wijze afscheid genomen is. Door de maatregelen verliep ook het sterven dikwijls anders, soms zelfs in alle eenzaamheid door het niet aanwezig zijn van dierbaren. Een aantal families kreeg zelfs te maken met meerdere overlijdens door besmettingen binnen de familie. Wat een eenzaamheid en wat een verdriet.

Iedereen kreeg te maken met veranderende regels en familie, uitvaartbegeleider en Crematorium Tilburg moesten zich snel aanpassen. Ritueel- en woorddienstbegeleiders brachten nieuwe rituelen bij het afscheid. Allemaal op 1,5 meter afstand en in veel gevallen zonder napraten in de koffiekamer. Bij Crematorium Tilburg boden we de direct nabestaanden gelegenheid om toch een gratis zelf in te schenken kopje koffie of thee te nuttigen en zodoende – al was het maar een half uurtje – met elkaar na te praten en terug te kijken op de heftige gebeurtenissen. We horen dat dit gebaar van enorme betekenis was. In de hele samenleving werd het samenkomen beperkt en juist bij een uitvaart wil je met velen samenkomen en verdriet delen. Gelukkig zijn de regels bij uitvaarten inmiddels versoepeld en is samenkomst na een afscheid weer mogelijk als voldoende afstand gehouden kan worden.

Het ritueel van de Lichtjesavond en Allerzielen op 2 november (ofwel “het feest van alle zielen”) kan u dichter bij de herinneringen aan uw overleden partner, kind, familielid of vriend brengen. U staat stil bij degene die u verloren hebt en kijkt vooruit naar wat er nog komen gaat. Uw gevoelens kunt u ervaren in het samenzijn en toch ook alleen. U brengt een bezoek aan het columbarium, urnenveld of strooiveld, in het licht van de fakkels en kaarsen tijdens deze donkere avond. Juist uw aanwezigheid, met alles wat er is, zoals de tegenstellingen en overgangen in het leven, maken dat deze avond bijzonder zal zijn. De paden langs de strooivelden zullen worden verlicht met de fakkels en op diverse plaatsen in de urnentuinen staan vuurkorven. Bovendien zal er passende muziek klinken.

Vanwege de Corona regels zal er dit jaar geen tent zijn met koffie, thee, warme chocomelk en glühwein. Wel zullen er in het Afscheidspark kaarsen branden, op meerdere plekken zodat we kunnen voorkomen dat er grote groepen bij elkaar gaan staan en de 1,5 meter gewaarborgd is.

Voor meer informatie over deze Lichtjesavond in een bijzondere tijd kunt u contact op nemen met het Crematorium Tilburg 013-4686204.

De toegang is gratis, u hoeft zich niet aan te melden.
Locatie: Afscheidspark Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5, Tilburg, ingang via de poort. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Kijkt u ook eens op: www.stervenenrouw.nl

Dialooggesprekken 'Leven met de dood'

zondag 8 november, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

De dood is een gevoelig onderwerp, want niets raakt ons zo en maakt zoveel los. Tegelijkertijd vinden we het vaak erg moeilijk om met anderen over de dood of iemand’s overlijden te praten. Om dit gevoelige onderwerp toch bespreekbaar te maken, organiseren Crematorium Tilburg en Monuta Tom van Dijk ook dit jaar weer dialooggesprekken over ‘Leven met de dood’.

Tijdens een dialooggesprek gaat u met 6 tot 8 andere deelnemers in gesprek. Of u jong of oud bent, al eens iemand dierbaars in je omgeving hebt verloren of niet, iedereen is van harte welkom om deel te nemen een van de dialooggesprekken. Hierbij staat het delen van eigen gedachten of ervaringen en het zonder oordeel naar elkaar luisteren voorop.

De dialooggesprekken worden geleid door Ineke van Pelt, de Tilburgse filosofe en auteur, en Rob van Tilburg, ritueelbegeleider bij afscheid bij Monuta Tom van Dijk.

Deelname aan een dialooggesprek en koffie/thee zijn gratis. Wel verzoeken wij u om u vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar info@monutatomvandijk.nl of te bellen met 013 822 65 27.

Wereldlichtjesdag 2020

Wereldlichtjesdag 2019 bij Crematorium Tilburg

zondag 13 december 2020, 19.00 – 20.30 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
locatie: Grand Café Ode,  Karel Boddenweg 7, Tilburg

Op Wereldlichtjesdag steken mensen over de hele wereld om 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Zo ook bij Crematorium Tilburg. Tijdens een viering voor jong en oud worden overleden kinderen herdacht met woorden, beelden, rituelen en (live) muziek. Bij aanvang krijgt iedereen ruimschoots de gelegenheid om een kaarsje aan te steken. Een belangrijk onderdeel is het noemen van de namen van de overleden kinderen en het tonen van hun foto’s op een scherm.

Iedereen die een (of meer) overleden kind(eren) wil herdenken, nodigen wij van harte uit deze herdenking bij te wonen. Ouders die zelf een kind verloren hebben, maar ook broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, andere familieleden, vrienden, enzovoort. Het maakt niet wat uw relatie tot het kind is, hoe oud het geworden of hoe lang het geleden is dat het kind overleed.

Vanaf 18.30 uur bent u van harte welkom bij Grand Café Ode, één van de locaties in het Afscheidspark van Crematorium Tilburg. Adres: Karel Boddenweg 7. De herdenkingsbijeenkomst begint exact om 19.00 uur met een lichtritueel en duurt tot ongeveer 20.30 uur. Aansluitend is er gelegenheid tot het drinken van koffie of thee.

Om u te verzekeren van een of meerdere zitplaats(en), kunt u zich per e-mail aanmelden: info@crematoriumtilburg.nl. Wilt u uw eigen (klein)kind herdenken met foto en/of naamsvermelding, geeft u dit dan direct bij aanmelding aan (uiterlijk 4 december)?
Toegang en koffie/thee zijn gratis.

Uitvaart Tilburg

Steeds meer mensen kiezen voor een persoonlijke en unieke uitvaart, een afscheid dat past bij de overledene. Veel moet binnen korte tijd geregeld worden. U kunt dat zelf doen of een uitvaartbegeleider zoeken die u helpt bij de voorbereiding van een uitvaart.

Crematorium Tilburg is aangesloten bij het netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant. Een samenwerkingsverband van organisaties werkzaam op het gebied van zorg, advisering en begeleiding rondom sterven, uitvaart en rouw. Wanneer u of uw naasten hiermee te maken krijgen, is het fijn als er mensen in uw omgeving zijn die u bij kunnen staan. Bij het netwerk zijn professionals en vrijwilligers aangesloten die u deze begeleiding en ondersteuning kunnen bieden. Op de website Stervenenrouw.nl van het netwerk kunt u alle organisaties en hun activiteiten vinden.

Op de website Uitvaart-Tilburg kunt u alles vinden over het thema uitvaart in Tilburg en omstreken. Naast veel informatie en nuttige tips over hoe u een uitvaart kunt regelen en invullen is er ook veel informatie over palliatieve zorg en nazorg te vinden.