Theatervoorstelling ‘Rouw op je dak’ door Theatergroep Traxx

Woensdag 17 april 2024
Locatie: Atrium Lounge, Karel Boddenweg 5, Tilburg

Speciale voorstelling voor scholen (voor leerlingen vanaf 15 jaar)

Plotseling is je vader dood of ineens maakt je vriendin het uit… komt dat even rouw op je dak… Het overkomt Nick en Kevin en hierover hebben ze veel verdriet. Ergens begrijpen Nick en Kevin niet wat er met ze gebeurt, ze worstelen met tegenstrijdige gevoelens, vinden geen steun bij volwassenen en kunnen elkaar niet bereiken. Hun vriendschap komt onder druk te staan.

De voorstelling ‘Rouw op je dak!’ doorbreekt het taboe rondom rouw en maakt het onderwerp bespreekbaar. In de voorstelling lopen drie verhalen over rouwverwerking parallel aan elkaar: een verkering die uitgaat, ouders die gaan scheiden en een vader die plotseling overlijdt. Zo maakt Traxx duidelijk dat heftige gevoelens van verlies iedereen kan overkomen en daardoor ontstaat er meer herkenning bij elkaar.

Na de voorstelling volgt een nabespreking. Hierin is ruimte voor de jongeren om hun ervaringen en emoties met elkaar te delen. Bij rouw is het van groot belang om een manier van uiten te vinden zodat je met je verdriet om kan gaan en het kan verwerken. Vind je geen manier om ermee om te gaan, dan kan dat tot agressie en isolatie leiden. Deze agressie leidt steeds vaker tot geweld op scholen.

Interesse?
Wij bieden scholen de mogelijkheid om leerlingen vanaf 15 jaar deze voorstelling bij te laten wonen. Er zijn 3 voorstellingen voor max. 65 leerlingen.
Neem voor meer informatie contact op via: info@crematoriumtilburg.nl of 013 4686204

Klik hier voor het complete programma 2024

Herinnerbijeenkomst voor kinderen die iemand missen, door Margriet Smeulders en Josephine Aerts

Zondag 26 mei 2024: 13.00 – 15.00 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
Locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

Een bijeenkomst speciaal voor kinderen van (ongeveer) 6 tot 13 jaar die een kaarsje willen branden voor iemand die ze missen omdat die persoon dood is gegaan. Margriet Smeulders (Tante Troost) en Josephine Aerts (Met Liefde) zullen hier een fijne bijeenkomst van maken.

Soms lijkt het wel of jij de enige bent die zo jong al meemaakt dat er iemand doodgaat. Je gaat gewoon naar school, je maakt je huiswerk of hebt een bijbaan. En toch mis je iemand: een vader of moeder, een oma of opa, je broer, zus of een ander familielid, een vriend of vriendin, die fijne buurman of buurvrouw, een juf of meester van je school.
Op deze zondagmiddag is hier alle ruimte voor. Met een kaars, zijn of haar naam, en muziek. En ook een beetje humor, want dat mag er zeker zijn. Samen met kinderen die net als jij weten van verdriet en missen, van dapper verdergaan en soms anders zijn. Op deze middag is Andante Café van jullie. Om samen stil te staan bij wat jullie voelen. Kom je ook? En natuurlijk mag je vader en/of moeder meekomen als je dat fijn vindt.

We willen kinderen beschermen. Tegen vallen, tegen pijn en verdriet. Toch blijkt dat het kinderen veerkrachtiger maakt als zij leren omgaan met tegenslag en afscheid in plaats van hen hiervan weg te houden. Zelfs als dat vanuit een liefdevolle bescherming is.
Heeft jouw kind afscheid moeten nemen en is het op zoek naar een manier om hiermee om te gaan? Zou jouw kind andere kinderen willen ontmoeten die ook zoiets meemaken? Wil je graag met je kind in gesprek komen over een verdriet in jullie leven? Dan kan deze middag jullie helpen om dat gesprek op gang te brengen en om te ontdekken hoe je herinneringen kunt delen of creatief kunt verwerken.

Praktische informatie
Toegang gratis
Wel vooraf aanmelden: mail naar info@crematoriumtilburg.nl of bel naar 013-4686204

Klik hier voor het complete programma 2024

Informatieavond 'Leven toevoegen aan de dagen' door Sander de Hosson

Dinsdag 11 juni; 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en gespecialiseerd in palliatieve zorg. Zijn nieuwe boek Leven toevoegen aan de dagen maakt duidelijk dat we onvoldoende over de (aanstaande) dood spreken. In zijn lezing maakt hij duidelijk waarom we dat juist wel moeten doen.

De Hosson merkt dat patiënten erg opkijken tegen sterven. Het is ook heel heftig, maar veel verhalen die bestaan over de dood kloppen volgens hem niet. Zo is zijn ervaring dat e rust op en naast het sterfbed vaak overheerst op de dag van overlijden. Kennis over wat er met je gebeurt vanaf het moment dat je hoort dat je ongeneeslijk ziek bent tot het moment van je laatste adem, kan veel rust geven. Niet alleen voor degene die gaat overlijden, maar ook voor nabestaanden.

Praktische informatie
Toegang gratis
Wel vooraf aanmelden: mail naar info@crematoriumtilburg.nl of bel naar 013-4686204

Klik hier voor het complete programma 2024

Lezing 'Over de drempel van de dood' door Miranda van Krugten

Zondag 15 september 2024, 13.00 – 15.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

Miranda (Geliefd & Gedragen) neemt je tijdens haar lezing mee in haar wereld als stervensbegeleider. In het aangezicht van het onvermijdelijke zoekt zij naar manieren om het afscheid te verzachten en een sfeer van geborgenheid te creëren. Niet alleen voor degene die gaat overlijden, maar ook voor de naasten, wil zij door empathie en mededogen een kalme haven bieden te midden van een storm aan emoties. Haar missie is om een bron van troost en steun te zijn in deze laatste levensfase, waarbij liefde en acceptatie de kern vormen van haar begeleiding.

In haar lezing vertelt ze waarom ze stervensbegeleider is geworden en over haar ervaringen als stervensbegeleider. Een groot gedeelte van de tijd is ingeruimd voor het stellen van vragen. Miranda kijkt indien gewenst samen met jou naar wat ze kan betekenen voor jou en/of je naasten.

Praktische informatie
Toegang gratis
Wel vooraf aanmelden: mail naar info@crematoriumtilburg.nl of bel naar 013-4686204

Klik hier voor het complete programma 2024

(Foto: Barbara van Buijtenen)

Festival Doodgewoon in het centrum van Tilburg

Zaterdag 28 september
Locatie: diverse locaties in het centrum van Tilburg

De dood, we praten er liever niet over. Toch is de dood onlosmakelijk verbonden met het leven en zou het gewoon moeten zijn om het over de dood en haar ingrijpende gevolgen te hebben met elkaar. Om de dood, net als het leven, in al haar aspecten bespreekbaar te maken, organiseert het Netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant in samenwerking met Stichting Crematorium voor Tilburg e.o. en Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant het festival Doodgewoon. Een evenement voor álle bewoners van Tilburg en omliggende gemeenten. Met onder meer muziek, dans, en inspirerende lezingen en workshops (waaronder een lezing van rouwdeskundige Manu Keirse). Ook zijn er stands aanwezig met allerlei informatie over sterven, de uitvaart en rouw.

In het centrum van Tilburg zullen er binnen en buiten allerlei activiteiten zijn, o.a. in Factorium. Aan iedere leeftijd is gedacht, kinderen zijn ook van harte welkom.
Blijf op de hoogte van dit festival via deze website.

PREMIÈRE Tilburgs Requiem

Tilburg krijgt een eigen requiem voor orkesten en harmonieën! Dit requiem wordt in opdracht van Stichting Beheer Crematorium voor Tilburg e.o. gecomponeerd door de Tilburgse muzikale alleskunner en componist Ron Antens. De première van dit indrukwekkende requiem is tijdens het festival op 28 september.

Een openhartig gesprek met Kelly de Vries

over leven met de dood
door Rob van Tilburg, Tom van Dijk en Lars Zebregs

Zondag 6 oktober 2024, 14.00 – 16.30 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Locatie: Aula Atrium, Karel Boddenweg 5, Tilburg

6 juli 2021 werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries in Amsterdam neergeschoten, op weg naar de parkeergarage, na de opnames van RTL Boulevard. Negen dagen later overleed hij, op 64-jarige leeftijd.

Tijdens een live interview zal Kelly de Vries, zijn dochter, vertellen hoe het is om op te groeien met de dood, hoe zij haar rouwproces ervaart en wat haar drijft om zijn nalatenschap, de Peter R. de Vries Foundation, levend te houden.
Kelly zal deze middag haar verhaal doen in gesprek met Rob van Tilburg, ritueelbegeleider bij afscheid en medevennoot van Tom van Dijk Uitvaarten, tevens initiatiefnemer en medesponsor van dit unieke interview. Met muzikale omlijsting door Lars Zebregs, veelzijdig zanger, pianist en songwriter, die een aantal verzoeknummers van Kelly ten gehore zal brengen.

Praktische informatie
Toegang gratis
Wel vooraf aanmelden: mail naar info@tomvandijkuitvaarten.nl

Klik hier voor het complete programma 2024

Lezing 'Art in Grief' door Geerteke van Lierop

Zondag 13 oktober, 13.00 – 15.00 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
Locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5, Tilburg

In de zomer van 2016 komt de liefde van actrice, coach en schrijver Geerteke van Lierop door verdrinking om het leven. In haar veelbesproken debuut Een zee van glas (Uitgeverij Ten Have, 2018) beschrijft ze hoe de tijd stil kwam te staan na dit verlies en de grote levenskracht die erop volgt.

Met haar project ‘Art in Grief’ onderzoekt ze hoe kunst mensen kan helpen na ingrijpende verandering of verlies. Als je rouwt zie je vaak de rijkdom aan mogelijkheden die de wereld te bieden heeft niet meer. Kunst kan het blikveld voor die mogelijkheden verruimen, je in beweging brengen en nieuw perspectief bieden. Geerteke laat tijdens de lezing zien hoe kunst een brug kan slaan naar verbinding, troost en hoop.

Praktische informatie
Toegang gratis
Wel vooraf aanmelden: mail naar info@crematoriumtilburg.nl of bel naar 013-4686204

Klik hier voor het complete programma 2024

Bijeenkomst 'Jong in rouw' door Ellen Dreezens

(Fotograaf Jeroen Stekelenburg)

Dinsdag 29 oktober, 19.30 – 21.30 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur)
Locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Wanneer je als jong volwassene te maken krijgt met het verlies van een dierbare loop je tegen hele andere problemen en vragen aan dan wanneer je ouder bent. Het heeft enorm veel impact op je leven en je ontwikkeling. Bestaande informatie en groepen sluiten niet aan bij wat jij op jouw leeftijd nodig hebt.

Van der Vleuten & Derix Uitvaartbegeleiding organiseert speciaal voor jong volwassenen in rouw (en hun ouders) een avond waarmee we graag steun willen geven aan jouw rouwproces en informatie geven om verder mee te kunnen.

Ellen Dreezens (Live Love Lose) verzorgt een inleiding. Zij schreef meerdere boeken over rouw en verlies en begeleidt o.a. studenten bij verlieservaringen. Na haar inleiding kun je met haar, elkaar en een ervaringsdeskundige in gesprek gaan en vragen stellen. Daarnaast worden tips, boeken en (online) ontmoetingsmogelijkheden aangereikt voor jong volwassenen in rouw.

Praktische informatie
Toegang gratis
Wel vooraf aanmelden: mail naar info@vleutenderix.nl

Klik hier voor het complete programma 2024

Lichtjesavond in het Afscheidspark

2 november 2024, 18.00 – 20.00 uur
locatie: Afscheidspark Tilburg, Karel Boddenweg 5

Jaarlijks komen veel mensen naar deze bijzondere herinneravond in het Afscheidspark van het crematorium. Om te wandelen over sfeervol verlichte paden en een kaarsje te branden op een dierbaar plekje. Op diverse plaatsen staan vuurkorven en er klinkt passende muziek.
De Centrale Begraafplaats West die grenst aan het Afscheidspark, is ook te bezoeken tijdens de Lichtjesavond. De begraafplaats is te bereiken via het Afscheidspark of rechtstreeks via de Hoflaan.

Medewerkers van het crematorium serveren koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein bij buitenaula Aperto.
De toegang is gratis, je hoeft je niet aan te melden.
Locatie: Karel Boddenweg 5, Tilburg, ingang via de poort of via de Hoflaan. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Inspiratie-ontbijt ‘Investeren in verlies en rouw’ door Yvette van der Veerdonk

Let op: dit ontbijt is verplaatst naar dinsdag 5 november 2024: 8.00 tot ca. 10.00 uur (ontvangst vanaf 7.30 uur)
Locatie: Atrium Lounge, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Bij de begrippen ‘Verlies’ en ‘Rouw’ wordt vaak gedacht aan afscheid nemen van een dierbare naaste, maar er zijn meer vormen van verlies. Zoals afscheid nemen van gezondheid, het beëindigen van een relatie of het verlies van een baan/functie. We hebben hier allemaal direct of indirect mee te maken en nemen dit dus ook mee naar ons werk.
Verlies en rouw gaat vaak gepaard met verzuim. Rouw-gerelateerde klachten leiden volgens cijfers van het CBS tot een gemiddelde verzuimduur van 170 dagen. Veel HR-professionals en leidinggevenden gaan voorbij aan de impact van verlies en rouw. Er is te weinig (basis)kennis en er heerst vaak een taboe op dit onderwerp. Verlies en rouw is geen ziekte, maar je kunt er wel goed ziek van zijn. Zeker als het niet (h)erkend wordt of als er onvoldoende ruimte voor is.

Burn-out en stresscoach Yvette van de Veerdonk (Coach je Kracht) is door haar persoonlijke en jarenlange (HR-)werkervaring specialist op dit gebied. Zij was vorig jaar al te gast in Grand Café Ode en sprak die avond vooral voor én met rouwende werknemers. Dit jaar belicht ze de andere kant, namelijk die van de werkgever en is er gekozen voor een inspiratie-ontbijt voor HR-professionals en leidinggevenden.

Tijdens dit ontbijt maakt ze met informatie, voorbeelden en cijfers uit de praktijk duidelijk dat het meer dan de moeite waard is om te investeren in omgaan met verlies en rouw in je eigen organisatie. En krijg je antwoord op vragen als: Wat zeg je tegen een medewerker in rouw en wat zeg je juist niet?, Wat kun je doen of beter laten?, Hoe lang mag een medewerker die met verlies en rouw te maken heeft thuis blijven en is hij of zij dan ‘ziek’? Wat kun je als HR-professional je medewerker ter (blijvende) ondersteuning bieden? En wat kun je preventief doen?

Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van andere vragen. Heb je nu al een vraag? Mail deze dan uiterlijk 29 oktober naar info@coachjekracht.nl

Praktische informatie
Toegang gratis
Wel vooraf aanmelden: mail naar info@crematoriumtilburg.nl of bel naar 013-4686204

Klik hier voor het complete programma 2024