Grote duurzaamheidsverbouwing

Op 9 juni start een grote duurzaamheidsverbouwing bij Crematorium Tilburg. Op en in de locaties Aula Atrium, Aula Aurora en De Huiskamer vinden ingrijpende werkzaamheden plaats die tot duurzame verbeteringen (energieopwekking en energiebesparing) leiden. Zo vervangen we op deze locaties de dakbedekking en zullen er zonnepanelen geplaatst worden. Ook worden o.a. de luchtbehandelingsapparaten door meer energiezuinige en stillere uitvoeringen vervangen. Naar verwachting zal de verbouwing 19 juli gereed zijn.

Andante Café en Grand Café Ode beschikbaar
Deze verbouwing kunnen we helaas niet laten uitvoeren zonder geluidsoverlast, daarom zullen Aula Aurora, Aula Atrium en De Huiskamer van 9 juni tot 19 juli gesloten zijn. Wel blijven de locaties Andante Café en Grand Café Ode beschikbaar voor uitvaarten. Door de uitvaart tijdens deze periode in een van deze locaties in te korten van 2,5 naar 2 uur, zijn er meer vieringen per dag mogelijk.

Andante Café (max. 35 personen)

  Ontvangst 20min Afscheidsruimte 60min Condoleanceruimte 60min
1 09:25-09:45 09:45-10:45 10:45-11:45
2 12:25-12:45 12:45-13:45 13:45-14:45
3 15:25-15:45 15:45-16:45 16:45-17:45

Grand Café Ode (max. 60 personen)

  Ontvangst 20min Afscheidsruimte 60min Condoleanceruimte 60min
1 09:10-09:30 09:30-10:30 10:30-11:30
2 12:25-12:45 12:45-13:45 13:45-14:45
3 15:40-16:00 16:00-17:00 17:00-18:00

Geen begeleiding naar / in ovenruimte
Tijdens de verbouwing is het niet mogelijk zijn om de overledene te begeleiden naar de ovenruimte of/en in de ovenruimte aanwezig te zijn. Een mooi alternatief hiervoor kan bijvoorbeeld zijn om de overledene na de afscheidsviering via een erehaag naar buiten te begeleiden en daarna de condoleance te hebben.

Kleine tegemoetkoming
Hoewel we blij zijn een bijdrage te kunnen leveren aan een beter milieu, zijn we er ons van bewust dat nabestaanden mogelijk overlast ervaren in deze periode. Daarom zullen wij onderstaande kosten van beeld & geluid in deze periode niet berekenen.

  • Opname beeld en geluid op usb-stick € 140,-
  • Beeldpresentatie maken en/of tonen op plasmascherm in afscheidsruimte € 65,-

Meer informatie
Uw uitvaartbegeleider is op de hoogte van de gevolgen van deze verbouwing voor een uitvaart. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen als u hier meer over wilt weten. We adviseren u graag over de mogelijkheden.

Huidige corona-maatregelen Crematorium Tilburg

Bij een afscheid bij crematoria mogen met ingang van woensdag 29 april maximaal 100 personen aanwezig zijn, dit is inclusief kinderen jonger dan 12 jaar.
We hebben ook toestemming om de catering te verzorgen bij een plechtigheid.

Om de 1,5 meter afstand te waarborgen betekent dat voor onze locaties:

Bij de invoer in de oven mogen maximaal 4 personen aanwezig zijn.

Daarnaast gelden bij ons de algemeen geldende maatregelen als:

  • 1,5 meter afstand houden
  • goede ventilatie
  • aanwezigheid van voldoende desinfectiemateriaal
  • een dwingend advies dat iedereen die zich verplaatst (dus niet zit) in al onze locaties een mondkapje draagt
  • niet naar het crematorium te komen als u verkoudheids- of griepverschijnselen heeft

Crematorium Tilburg volgt hiermee de richtlijnen van de overheid, RIVM en de Landelijke Vereniging Crematoria (LVC). Wilt u meer informatie over wat dat betekent voor een afscheid bij ons, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. De uitvaartbegeleider is ook op de hoogte van de details over onze werkwijze.

Workshop ‘In gesprek over levensvragen, stilstaan om vooruit te komen’

zondag 19 september, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Soms loopt het leven anders dan gehoopt of verwacht. Verlies en verdriet doorkruisen uw leven. Het is niet verwonderlijk dat vragen in u opkomen die u teveel bezighouden, met mogelijk piekeren, slecht slapen of stress tot gevolg.

De geestelijk verzorgers van de Praktijk voor Levensvragen Midden-Brabant begeleiden bij levensvragen en ingrijpende gebeurtenissen. Praten helpt. Wij nemen de tijd, luisteren naar uw verhaal en zijn onbevooroordeeld. Wij helpen uw gedachten en gevoelens te ordenen en ruimte te maken voor wat u bezighoudt. Bent u benieuwd of een geestelijk verzorger iets voor u kan betekenen?
Tijdens deze introductieworkshop maakt u op een laagdrempelige manier kennis met ons en onze werkwijze. Kijk voor meer informatie op de website van Praktijk van Levensvragen Midden-Brabant.

Deelname  en koffie/thee zijn gratis. Wel verzoeken wij u om u vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar evenementen@zmbr.nl of te bellen met 013 4657355.

Open dag Crematorium Tilburg

Crematorium 31-05 & 06-06-082
Grand Café Ode Crematorium Tilburg
Andante Café Crematorium Tilburg

Op zondag 26 september 2021 bent u tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom bij Crematorium Tilburg in het Afscheidspark van Tilburg. U kunt kennismaken met alles wat het crematorium te bieden heeft bij een uitvaart, bij cremeren, begraven, herinneren en het bestemmen van de as van de overledene.

Achter de schermen
Alle ruimtes zijn tijdens de open dag te bezoeken. Ook de ovenruimte (de meest bezochte plek tijdens vorige open dagen) kan bekeken worden. Medewerkers zijn de gehele dag aanwezig voor het geven van uitleg en het beantwoorden van alle vragen. U kunt tijdens de open dag door het Afscheidspark wandelen en een kijkje nemen bij de urnentuinen, de strooivelden, het columbarium en de monumenten.

Tijdens de open dag zorgen diverse muzikanten voor een prachtige muzikale omlijsting.

Aanmelden niet nodig

Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn alle afscheidslocaties en het Afscheidspark geopend. Aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis. Speciaal voor kinderen zijn er enkele activiteiten tijdens deze open dag, ook zij zijn dus van harte welkom.

Praktische informatie
Open dag 26 september 2021, 11.00 – 16.00 uur
Karel Boddenweg 5 & 7 in Tilburg
Let op: er zijn 4 locaties op nr. 5 door de algemene poort en 1 locatie op nr. 7 met eigen ingang en parkeerplaats.
Er is voldoende parkeergelegenheid.

Inspiratiemiddag ‘Vastleggen van uitvaartwensen: wat, waarom, hoe?’

zondag 10 oktober 2021, vanaf 13.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
(deze middag stond gepland op 6 juni, maar is vanwege de coronamaatregelen verzet naar 10 oktober)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Een informatieve inspiratiemiddag over het vastleggen van wensen voor je uitvaart door Harriet van der Vleuten, Francy Derix i.s.m. Improvisatie Theatergroep Markering Ontbreekt.

De boodschap van de arts dat mijn vader ernstig ziek was en ze niets meer voor hem kon doen, overviel hem en ons. Gezond als hij altijd was en onverwoestbaar als hij zich altijd voelde, had hij nog nooit over zijn afscheid nagedacht. In de emotionele achtbaan waar we na deze onheilspellende boodschap in terecht kwamen gebeurde er van alles, maar er werd niet gesproken over zijn naderende einde. Hij kon en wilde het er niet over hebben.
Op het moment dat we zijn uitvaart moesten regelen dacht ik dat hij gecremeerd wilde worden. Mijn broer was ervan overtuigd dat hij op een natuurbegraafplaats voor eeuwig wilde rusten…

De dood kan zich ver van tevoren aankondigen, of kan je overvallen. Hoe dan ook moet een uitvaart in enkele dagen na overlijden plaatsvinden en moeten er veel keuzes gemaakt worden. Nabestaanden voelen zich vaak overrompeld door al deze keuzes. Daarom kan het heel veel rust geven voor je nabestaanden wanneer je een aantal wensen ruim van tevoren vastlegt. Maar wat kan er allemaal? Wat wil je vastleggen? Hoe wil je het vastleggen? Wat wil je zeker niet?

Tijdens deze door Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten verzorgde middag, oriënteren we ons op mogelijkheden in de uitvaart, op de zaken die je wel of juist niet wilt vastleggen en waarom. Afgewisseld met scènes van improvisatietheatergroep Markering Ontbreekt. Al improviserend spelen de acteurs – soms hilarisch, soms met serieuze toon – situaties rondom de dood en het laatste afscheid.

Toegang en koffie/thee zijn gratis. U kunt plaats(en) reserveren door een e-mail te sturen naar info@harrietvandervleuten.nl of te bellen met 013 5920048

Lichtjesavond in het Afscheidspark

2 november, 18.00 – 20.00 uur
locatie: Afscheidspark Tilburg, Karel Boddenweg 5

Lichtjesavond is een sfeervolle herinneravond. Het ritueel van de Lichtjesavond en ‘het feest van alle zielen’ op 2 november kan u dichter bij de herinneringen aan uw overleden partner, kind, familielid of vriend brengen. U staat stil bij degene die u verloren hebt en kijkt vooruit naar wat er nog komen gaat. Uw gevoelens kunt u ervaren in het samen zijn en toch ook alleen. U kunt aanwezig zijn met alles wat er is, de tegenstellingen en overgangen in het leven maken dat deze avond bijzonder zal zijn.

U kunt een kaarsje aansteken op een voor u dierbaar plekje. Passende muziek is in de tuinen te horen en het crematorium biedt u koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein aan.

Mogelijk wordt het een Lichtjesdag op 2 november tussen 9.30 en 18.00 uur, afhankelijk van de dan geldende corona regels.

De toegang is gratis, u hoeft zich niet aan te melden.
Locatie: Karel Boddenweg 5, Tilburg, ingang via de poort of via de Hoflaan. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Kijkt u ook eens op: www.stervenenrouw.nl of  www.begravenintilburg.nl

Wereldlichtjesdag 2021

Wereldlichtjesdag 2019 bij Crematorium Tilburg

zondag 12 december 2021, 19.00 – 20.30 uur
locatie: 1 van de locaties van Crematorium Tilburg

Op Wereldlichtjesdag steken mensen over de hele wereld om 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Zo ook bij Crematorium Tilburg. Tijdens een viering voor jong en oud worden overleden kinderen herdacht met woorden, beelden, rituelen en muziek. Een belangrijk onderdeel is het noemen van de namen van de overleden kinderen en het tonen van hun foto’s op een scherm.

Iedereen die een (of meer) overleden kind(eren) wil herdenken, nodigen wij van harte uit deze herdenking bij te wonen. Ouders die zelf een kind verloren hebben, maar ook broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, andere familieleden, vrienden, enzovoort. Het maakt niet wat uw relatie tot het kind is, hoe oud het geworden of hoe lang het geleden is dat het kind overleed.

De herdenkingsbijeenkomst begint exact om 19.00 uur met een lichtritueel en duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Wij verzoeken u om zich per e-mail aan te melden: info@crematoriumtilburg.nl. Wilt u uw eigen (klein)kind herdenken met foto en/of naamsvermelding, geeft u dit dan direct bij aanmelding aan (uiterlijk 4 december)?

Uitvaart Tilburg

Steeds meer mensen kiezen voor een persoonlijke en unieke uitvaart, een afscheid dat past bij de overledene. Veel moet binnen korte tijd geregeld worden. U kunt dat zelf doen of een uitvaartbegeleider zoeken die u helpt bij de voorbereiding van een uitvaart.

Crematorium Tilburg is aangesloten bij het netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant. Een samenwerkingsverband van organisaties werkzaam op het gebied van zorg, advisering en begeleiding rondom sterven, uitvaart en rouw. Wanneer u of uw naasten hiermee te maken krijgen, is het fijn als er mensen in uw omgeving zijn die u bij kunnen staan. Bij het netwerk zijn professionals en vrijwilligers aangesloten die u deze begeleiding en ondersteuning kunnen bieden. Op de website Stervenenrouw.nl van het netwerk kunt u alle organisaties en hun activiteiten vinden.

Op de website Uitvaart-Tilburg kunt u alles vinden over het thema uitvaart in Tilburg en omstreken. Naast veel informatie en nuttige tips over hoe u een uitvaart kunt regelen en invullen is er ook veel informatie over palliatieve zorg en nazorg te vinden.