Inspiratiemiddag met theater over uitvaartwensen

zondag 10 oktober 2021, van 13.00 uur tot ca. 16.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
(deze middag stond gepland op 6 juni, maar is vanwege de coronamaatregelen verzet naar 10 oktober)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Deze informatieve inspiratiemiddag over het vastleggen van je wensen voor je uitvaart is een initiatief van Crematorium Tilburg en het Netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant. De middag wordt verzorgd door Harriet en Francy van Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten  i.s.m. Improvisatietheatergroep Markering Ontbreekt.

De boodschap van de arts dat mijn vader ernstig ziek was en ze niets meer voor hem kon doen, overviel hem en ons. Gezond als hij altijd was en onverwoestbaar als hij zich altijd voelde, had hij nog nooit over zijn afscheid nagedacht. In de emotionele achtbaan waar we na deze onheilspellende boodschap in terecht kwamen gebeurde er van alles, maar er werd niet gesproken over zijn naderende einde. Hij kon en wilde het er niet over hebben.
Op het moment dat we zijn uitvaart moesten regelen dacht ik dat hij gecremeerd wilde worden. Mijn broer was ervan overtuigd dat hij op een natuurbegraafplaats voor eeuwig wilde rusten…

De dood kan zich ver van tevoren aankondigen of kan je overvallen. Hoe dan ook moet een uitvaart binnen enkele dagen na het overlijden plaatsvinden en moeten veel keuzes gemaakt worden. Nabestaanden voelen zich vaak overrompeld door al deze keuzes. Daarom kan het je nabestaanden heel veel rust geven wanneer je een aantal wensen ruim van tevoren vastlegt. Maar wat kan er allemaal? Wat wil je vastleggen? Hoe wil je het vastleggen? Wat wil je zeker niet?

Tijdens deze middag oriënteren we ons op mogelijkheden in de uitvaart, op de zaken die je wel of juist niet wilt vastleggen en waarom. Afgewisseld met scènes van improvisatietheatergroep Markering Ontbreekt. Al improviserend spelen de acteurs – soms hilarisch, soms met serieuze toon – situaties rondom de dood en het laatste afscheid.

Toegang en koffie/thee zijn gratis. U kunt plaats(en) reserveren door een e-mail te sturen naar info@harrietvandervleuten.nl of te bellen met 013 5920048.
Deze middag begint om 13.00 uur, inloop vanaf 12.30 uur.

Grote duurzaamheidsverbouwing

Onlangs onderging Crematorium Tilburg een grote verbouwing. Hierdoor gaat het crematorium bewuster om met energie.

In het Brabants Dagblad stond op 28 juli jl. een interview met nieuwe directeur Hanne van der Linden over deze verbouwing en haar andere plannen voor de toekomst. Lees hier het interview.

Huidige corona-maatregelen Crematorium Tilburg

De versoepeling van de coronaregels met ingang van zaterdag 26 juni, brengt voor Crematorium Tilburg en Omstreken geen verandering in het maximaal aantal gasten dat wij mogen ontvangen in onze afscheidslocaties. Wel vervalt de mondkapjesplicht, mits de anderhalve meter afstand bewaard wordt.
We hebben ook toestemming om de catering te verzorgen bij een plechtigheid.

Om de 1,5 meter afstand te waarborgen betekent dat voor onze locaties:

  • Andante Café: max. 35 personen, inclusief kinderen tot en met 12 jaar
  • Grand Café Ode: max. 60 personen, inclusief kinderen tot en met 12 jaar
  • Aula Aurora: max. 60 personen, inclusief kinderen tot en met 12 jaar
  • Aula Atrium: max. 80 personen, inclusief kinderen tot en met 12 jaar
  • De Huiskamer: max. 25 personen, inclusief kinderen tot en met 12 jaar

Daarnaast gelden bij ons de algemeen geldende maatregelen als:

  • 1,5 meter afstand houden
  • goede ventilatie
  • aanwezigheid van voldoende desinfectiemateriaal
  • niet naar het crematorium te komen als u verkoudheids- of griepverschijnselen heeft

Crematorium Tilburg volgt hiermee de richtlijnen van de overheid, RIVM en de Landelijke Vereniging Crematoria (LVC). Wilt u meer informatie over wat dat betekent voor een afscheid bij ons, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. De uitvaartbegeleider is ook op de hoogte van de details over onze werkwijze.

Open dag verplaatst

Crematorium 31-05 & 06-06-082

Op zondag 26 september 2021 zou er een open dag zijn bij Crematorium Tilburg. Deze is uitgesteld.

Zodra er een nieuwe datum bekend is, zullen wij dat op deze site vermelden.

Lichtjesavond in het Afscheidspark

2 november, 18.00 – 20.00 uur
locatie: Afscheidspark Tilburg, Karel Boddenweg 5

Lichtjesavond is een sfeervolle herinneravond. Het ritueel van de Lichtjesavond en ‘het feest van alle zielen’ op 2 november kan u dichter bij de herinneringen aan uw overleden partner, kind, familielid of vriend brengen. U staat stil bij degene die u verloren hebt en kijkt vooruit naar wat er nog komen gaat. Uw gevoelens kunt u ervaren in het samen zijn en toch ook alleen. U kunt aanwezig zijn met alles wat er is, de tegenstellingen en overgangen in het leven maken dat deze avond bijzonder zal zijn.

U kunt een kaarsje aansteken op een voor u dierbaar plekje. Passende muziek is in de tuinen te horen en het crematorium biedt u koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein aan.

Mogelijk wordt het een Lichtjesdag op 2 november tussen 9.30 en 18.00 uur, afhankelijk van de dan geldende corona regels.

De toegang is gratis, u hoeft zich niet aan te melden.
Locatie: Karel Boddenweg 5, Tilburg, ingang via de poort of via de Hoflaan. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Kijkt u ook eens op: www.stervenenrouw.nl of  www.begravenintilburg.nl

Workshop ‘In gesprek over levensvragen, stilstaan om vooruit te komen’

zondag 14 november, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Soms loopt het leven anders dan gehoopt of verwacht. Verlies en verdriet doorkruisen uw leven. Het is niet verwonderlijk dat vragen in u opkomen die u teveel bezighouden, met mogelijk piekeren, slecht slapen of stress tot gevolg.

De geestelijk verzorgers van de Praktijk voor Levensvragen Midden-Brabant begeleiden bij levensvragen en ingrijpende gebeurtenissen. Praten helpt. Wij nemen de tijd, luisteren naar uw verhaal en zijn onbevooroordeeld. Wij helpen uw gedachten en gevoelens te ordenen en ruimte te maken voor wat u bezighoudt. Bent u benieuwd of een geestelijk verzorger iets voor u kan betekenen?
Tijdens deze introductieworkshop maakt u op een laagdrempelige manier kennis met ons en onze werkwijze. Kijk voor meer informatie op de website van Praktijk van Levensvragen Midden-Brabant.

Deelname  en koffie/thee zijn gratis. Wel verzoeken wij u om u vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar evenementen@zmbr.nl of te bellen met 013 4657355.

Wereldlichtjesdag 2021

Wereldlichtjesdag 2019 bij Crematorium Tilburg

zondag 12 december 2021, 19.00 – 20.30 uur
locatie: 1 van de locaties van Crematorium Tilburg

Op Wereldlichtjesdag steken mensen over de hele wereld om 19.00 uur lokale tijd kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Zo ook bij Crematorium Tilburg. Tijdens een viering voor jong en oud worden overleden kinderen herdacht met woorden, beelden, rituelen en muziek. Een belangrijk onderdeel is het noemen van de namen van de overleden kinderen en het tonen van hun foto’s op een scherm.

Iedereen die een (of meer) overleden kind(eren) wil herdenken, nodigen wij van harte uit deze herdenking bij te wonen. Ouders die zelf een kind verloren hebben, maar ook broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, andere familieleden, vrienden, enzovoort. Het maakt niet wat uw relatie tot het kind is, hoe oud het geworden of hoe lang het geleden is dat het kind overleed.

De herdenkingsbijeenkomst begint exact om 19.00 uur met een lichtritueel en duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Wij verzoeken u om zich per e-mail aan te melden: info@crematoriumtilburg.nl. Wilt u uw eigen (klein)kind herdenken met foto en/of naamsvermelding, geeft u dit dan direct bij aanmelding aan (uiterlijk 4 december)?

Uitvaart Tilburg

Steeds meer mensen kiezen voor een persoonlijke en unieke uitvaart, een afscheid dat past bij de overledene. Veel moet binnen korte tijd geregeld worden. U kunt dat zelf doen of een uitvaartbegeleider zoeken die u helpt bij de voorbereiding van een uitvaart.

Crematorium Tilburg is aangesloten bij het netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant. Een samenwerkingsverband van organisaties werkzaam op het gebied van zorg, advisering en begeleiding rondom sterven, uitvaart en rouw. Wanneer u of uw naasten hiermee te maken krijgen, is het fijn als er mensen in uw omgeving zijn die u bij kunnen staan. Bij het netwerk zijn professionals en vrijwilligers aangesloten die u deze begeleiding en ondersteuning kunnen bieden. Op de website Stervenenrouw.nl van het netwerk kunt u alle organisaties en hun activiteiten vinden.

Op de website Uitvaart-Tilburg kunt u alles vinden over het thema uitvaart in Tilburg en omstreken. Naast veel informatie en nuttige tips over hoe u een uitvaart kunt regelen en invullen is er ook veel informatie over palliatieve zorg en nazorg te vinden.