De ovenruimte
Na het afscheid brengen wij de overledene naar de ovenruimte. Met een aantal nabestaanden kun je jouw dierbare naar deze ruimte begeleiden. Je wandelt hierbij door ons Afscheidspark of binnendoor bij een afscheid in Aula Aurora, Aula Atrium of Atrium Lounge.
Soms is het mogelijk om met een klein aantal nabestaanden aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Als je dit wilt, bespreken we na het afscheid met jou of jouw uitvaartbegeleider of dit mogelijk is. Dit geldt ook voor een crematie waarbij het afscheid elders plaatsvindt.
De crematie
Voordat de kist in de oven wordt geplaatst, controleert een van onze medewerkers aan de hand van de bijgevoegde wettelijke documenten de identiteit van de overledene. Daarna plaatst hij een vuurvast identiteitssteentje met het crematienummer op de kist. Vervolgens gaat de deur van de oven open en schuift de kist naar binnen. Het crematieproces duurt ongeveer 75 minuten. Na de crematie wordt de as uit de oven gehaald door de medewerker.
Bewaren as
In Nederland is wettelijk vastgelegd dat de as van een overledene 1 maand in het crematorium bewaard moet worden na de crematie. Gedurende die maand mogen wij de as niet verstrooien, bijzetten of meegeven aan nabestaanden. Je hebt in deze maand dus tijd om na te denken over de asbestemming.
Aan het leven teruggeven
Soms blijft er na de crematie (edel)metaal achter. Officieel is het ons eigendom, maar net als veel andere crematoria willen wij dit teruggeven aan de maatschappij. Daarom bewaren we dit tot het wordt opgehaald door een gespecialiseerd recycling bedrijf . De opbrengst geven we aan het Vaillant Fonds, een goede doelenfonds dat – met concrete criteria en transparant toezicht – zorgt voor een eerlijke verdeling van de gelden. Op de website van dit fonds is meer informatie te vinden over deze goede doelen.