De ovenruimte

Na het afscheid brengen wij de kist met uw overleden dierbare naar de ovenruimte. U kunt de wens aangeven dat u alleen of met een klein aantal nabestaanden aanwezig wilt zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Na het afscheid kunnen wij aangeven of uw wens gerealiseerd kan worden. Dit is helaas niet altijd mogelijk.

De crematie

Voordat de kist in de oven wordt geplaatst, controleert een van onze medewerkers aan de hand van de bijgevoegde wettelijke documenten de identiteit van de overledene. Daarna plaatst hij een vuurvast identiteitssteentje op de kist waarop het crematienummer staat vermeld. Vervolgens gaat de deur van de oven open en schuift de kist naar binnen. Het crematieproces duurt ongeveer 75 minuten. Na de crematie wordt de as uit de oven gehaald door de medewerker.

Bewaren as

In Nederland is wettelijk vastgelegd dat de as van een overledene 1 maand in het crematorium bewaard moet worden na de crematie. Gedurende die maand mogen wij de as niet verstrooien, bijzetten of meegeven aan nabestaanden. U heeft in deze maand dus tijd om na te denken over de asbestemming.

Goede doelen

Soms blijft er na de crematie (edel)metaal achter. Net als alle andere crematoria bewaren wij dit apart tot het wordt opgehaald door gespecialiseerde bedrijven die zorgen voor recycling. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het Dr. C. J. Vaillantfonds, het goede doelen fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria.