Film (Tilburgse première) ‘Dokter Kees’
Over het dilemma van euthanasie bij gevorderde dementie

woensdag 10 maart, 19.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
locatie: Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7, Tilburg

Een film over de ethische dillema’s van euthanasie bij wilsonbekwaamheid. Maar ook over liefde, verdriet, het los laten van een dierbare en het willen helpen om zijn lijden te laten stoppen. Kees is specialist ouderengeneeskunde en werkt o.a. op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Daar onderzoekt Kees of hij bij Willy, een man met gevorderde dementie, euthanasie mag uitvoeren, ondanks dat Willy hier nu niet meer om kan vragen.

De familie van Willy heeft aangegeven dat hij een euthanasieverklaring heeft en vraagt zich af of dit dan het moment is. Zijn vrouw Kitty en (pleeg)kinderen staan achter zijn wilsverklaring, maar houden veel van hun echtgenoot en vader. Samen met Kees zoeken ze naar wat het beste is voor Willy. Met welke ethische, juridische en persoonlijke dilemma’s krijgt Kees te maken? En hoe gaan Kitty en hun kinderen om met de situatie van Willy?

Deze documentaire neemt je mee in een steeds actueler onderwerp. De ‘vrijgevochten babyboomgeneratie’ bereikt nu een leeftijd waarbij ouderdomsziektes als dementie steeds vaker voorkomen. Veel mensen geven aan absoluut niet in deze situatie te willen belanden. Euthanasie bij vergevorderde dementie komt in Nederland bijna niet voor. Omdat er aan alle zorgvuldigheidseisen van de wet moet worden voldaan, is
er maar een kleine groep mensen die hiervoor in aanmerking komt en een nog kleinere groep artsen is bereid om de euthanasie ook daadwerkelijk uit te voeren.

Deze documentaire geeft inzicht in de complexiteit van dit dilemma voor zowel arts als familie. Na afloop van de filmvertoning is er een nagesprek met dokter Kees en documentairemaker Jesse van Venrooij.

Deze film première wordt georganiseerd door Monuta Tilburg i.s.m. Crematorium Tilburg. Deelname en koffie/thee zijn gratis. Wel verzoeken wij u om u vooraf aan te melden door een e-mail te sturen naar eheijkant@monuta.nl of te bellen naar 013 8226527